Fidesz: törvény rögzítse a tízszázalékos rezsicsökkentést!

A rezsicsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoport azt javasolja, törvény rögzítse a tízszázalékos gáz-, villany- és távhőárcsökkentés tényét, a szolgáltatókat pedig arra köteleznék, hogy fogyasztónként mutassák be a rezsiköltségek mérséklésének megvalósulását.

Németh Szilárd, a munkacsoport vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére közölte, azért javasolják törvénybe foglalni a tízszázalékos rezsicsökkentést, mert ezzel – vagyis hogy magasabb jogszabályi szinten rögzítik az intézkedést – „semmiféle kibúvóra” nem lesz lehetőségük a szolgáltatóknak, és az esetleges költségátterhelési gondolatok is „el fognak illanni a fejükből”.
A rezsidíjak csökkentésének teljesülését a számlák kiküldésével egyidejűleg lesznek kötelesek bemutatni a szolgáltatók a lakossági fogyasztóknak – ismertette tervezetüket.
A fideszes képviselő hozzátette, hogy a törvényjavaslatot kivételes sürgős eljárásban akarják elfogadni a parlament februárban kezdődő tavaszi ülésszakán.
A politikus beszámolt arról is, hogy a fogyasztóktól hozzá érkezett, a tízszázalékos rezsicsökkentéssel kapcsolatos panaszokat, bejelentéseket szerdán eljuttatja a fogyasztóvédelmi hatósághoz.
A munkacsoportnak egyébként több más fogyasztóvédelmi probléma is a látókörébe került, a legtöbb ezek közül a számlakibocsátással összefüggésben, amelyet a megkeresések mintegy 70 százalékában kifogásoltak a panaszosok azok érthetetlensége, megfejthetetlensége miatt – mondta Németh Szilárd.
Emellett olyanok is fordultak a munkacsoporthoz, akik a díjcsökkentés esetleges kiterjesztéséről érdeklődtek, például a PB-gáz-palackok és a kéményseprés ára esetében. Ezeket a felvetéseket a kormány elé fogják tárni – ígérte.
Németh Szilárd kérdésre szólt arról is, hogy hét városból kapott olyan jelzést, amely szerint az egyedi mérőórákkal nem rendelkező társasházakat nagyfogyasztókként tartja számon a szolgáltató, és „nem dobja szét” albetétekre a lakásokat. A mostani jogszabályi környezetben ezt – ha vitathatóan is, de – megteheti a közműcég, e helyzet megoldása érdekében azonban – mivel a rezsicsökkentés a lakossági felhasználókra vonatkozik – újabb jogszabály-módosítást kell majd kezdeményezni – mondta.

Scroll To Top