Öt és fél éve a leggyengébb teljesítménynövekedés januárban az euróövezeti gazdaságban - Gazdasagportal.hu

Öt és fél éve a leggyengébb teljesítménynövekedés januárban az euróövezeti gazdaságban

Öt és fél éve a leglassúbb növekedési ütemet mutatta januárban az euróövezeti gazdaság teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet kedden publikált elemzése szerint.

Az előzetes 50,7 pontnál magasabbnak bizonyult, 51,0 pont lett az euróövezeti feldolgozóipar januári kompozit beszerzésimenedzser-indexe, de 0,1 százalékponttal alacsonyabb a decemberi 51,1 pontnál.
A kompozit BMI a feldolgozóipari és szolgáltatóipari mutatók összesítésével készül. Januárban a kompozit BMI már sorban az ötödik hónapja csökkent és öt és fél éves mélypontot ért el.
Az euróövezet szolgáltatóiparának szintén kedden publikált végleges januári beszerzésimenedzser-indexe szintén jobb lett az előzetes értéknél és nem változott a decemberihez képest. Az index előzetes értéke 50,8 pont volt, a végleges januári érték pedig 51,2 pont lett, megegyező a 49 havi mélypontra jutott decemberivel.

Az euróövezeti feldolgozóipar még múlt pénteken publikált beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke januárban az előzetessel megegyező 50,5 pontra csökkent a decemberi 51,4 pontról. A mutató januárban már sorban a hatodik egymást követő hónapban csökkent és 2014 novembere óta a legalacsonyabb értéken állapodott meg.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.
Januárban a spanyol gazdaság érte el a legjobb teljesítményt az euróövezetben 54,5 pontos, hét havi csúcsra emelkedő kompozit BMI-vel. Az írországi kompozit BMI 67 havi mélypontra, 53,3 pontra csökkent, a német 52,1 ponton két hónapja a legjobbnak bizonyult, az olasz 48,8 pontra, 62 havi mélypontra, a francia 48,2 pontra, 50 havi mélypontra csökkent.
“Gyenge lábakon kezdte az évet az euróövezeti gazdaság, a javak és szolgáltatások iránti csekély kereslet miatt a növekedés stagnálás közeli állapotba jutott” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. “A BMI adatok alapján 0,1 százalékos negyedéves növekedésre lehet számítani az első negyedévben, 2013 óta a leggyengébbre” – tette hozzá, “ami alapján valószínűsíthető, hogy az 1,5 százalékos 2019-es GDP-növekedési előrejelzést lefelé kell majd módosítani”.
Elmondta: “ami a feldolgozóipar teljesítményének csökkenő exportkereslet miatt bekövetkezett gyengüléseként indult, mostanra átgyűrűzött a szolgáltatóiparra is. Miközben a feldolgozóipar már recesszióba kezd süllyedni, a szolgáltatóipar teljesítményének a növekedési üteme négy éve a leglassúbb szintre csökkent. A legrosszabb azonban még csak ezután következik: a feldolgozóipar új megrendelései közel hat éve a leggyorsabb ütemben esnek vissza, a szolgáltatóiparban pedig megállt a megrendelések növekedése. Összességében a kereslet 2013 óta nem látott mértékben csökkenésnek indult.” (MTI)

Scroll To Top