Decemberben hét éve a legnagyobbat csökkent az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom

Decemberben hét és fél éve a legnagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett kimutatása szerint.

Decemberben szezonális kiigazítással 1,6 százalékkal, 2011 májusa óta a legnagyobb mértékben csökkent az előző havihoz képest a kiskereskedelmi forgalom volumene az euróövezet 19 tagállamában és 1,4 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában.
Novemberben az euróövezetben 0,8 százalékkal növekedett, az EU-ban 1,0 százalékkal emelkedett havi bázison a kiskereskedelmi forgalom.
Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 0,8 százalékkal, az Európai Unióban 1,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom decemberben. Novemberben az euróövezetben 1,8 százalék, az EU-ban 2,5 százalék volt az éves növekedés.

Tavaly az egész évben az euróövezetben a 2017-eshez képest 1,4 százalékkal, az Európai Unióban pedig 2,0 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom.
A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb havi csökkenését Németországban regisztrálták decemberben, 4,3 százalékosat. Svédországban 2,5 százalék volt decemberben a kiskereskedelmi forgalom havi csökkenése, Észtországban pedig 2,0 százalékos. A legnagyobb havi növekedést Ausztria érte el decemberben, 0,7 százalékosat. Portugáliában 0,6 százalékkal, Írországban 0,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom decemberben az előző havihoz képest.
Az egy évvel korábbihoz képest Szlovéniában nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom decemberben, 11,2 százalékkal. Írországban 7,5 százalék, Lengyelországban 4,9 százalék volt a kiskereskedelmi forgalom éves növekedése tavaly decemberben. A legnagyobb éves csökkenést, 2,2 százalékosat Németországban regisztrálták tavaly decemberben. Máltán 1,9 százalékkal, Svédországban 1,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom tavaly decemberben éves bázison.(MTI)

Scroll To Top