Oroszországban megtiltották a külföldi bankfiókok nyitását

Az orosz államfő pénteken aláírta a bankokról és banki tevékenységről szóló szövetségi törvény módosítását, amely szerint a külföldi pénzintézetek nem nyithatnak Oroszországban fiókokat.

A szabályozás szerint a külföldi bankok csak leányvállalataik, vagy képviseleteik révén működhetnek Oroszországban.
A lenta.ru orosz hír- és elemző oldal megjegyzi, hogy az országban nincsenek bankfiókok, ezért a Vlagyimir Putyin kézjegyével szentesített törvény csak megerősíti a jelenlegi állapotokat. A Prime gazdasági hírügynökség árnyaltabban fogalmaz: jelenleg külföldi bankfiókok nincsenek nyilvántartásban Oroszországban.
Az orosz banktörvény módosítását a pénzintézeti szektor fejlesztését célzó 2015-ig szóló stratégiai program keretében készítették elő ,és megerősíti azokat a megállapodásokat, amelyeket Oroszország képviselői a Kereskedelmi Világszervezethez(WTO) csatlakozást megelőző konzultációkon értek el – magyarázta az orosz Prime gazdasági hírügynökség.
Oroszország 18 éves tárgyalási folyamat végén, tavaly augusztus 22-én lett hivatalosan is a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 156. tagja.
A módosított orosz törvény a bankrendszer meghatározásból általában kivette a filiálokat, vagyis a fióktelepeket. A „külföldi bankok filiáljai” kifejezés a „külföldi tőkéjű hitelszervezetek állami nyilvántartásba vételéről és a létrehozatalukkal, és tevékenységükkel kapcsolatos kiegészítő követelményekről” szóló cikkelyből került ki.
A Prime emlékeztet rá, hogy a még érvényes szabályozás szerint Oroszország területén a külföldi bankok leányvállalatai, filiáljai és képviseletei is működhetnek. Eszerint a külföldi tőkéjű hitelszervezetek fiókjait a orosz központi (nemzeti) bank regisztrálja az általa megszabott feltételek alapján.
A bankfiókok működési rendje különbözik a leányvállalatokétól. A külföldi bankok fiókjaira ugyanis nem terjednek ki az orosz törvények.
Nem érvényesek rájuk teljes mértékben azon szabályozók sem, amelyek például tartalékképzésre vagy az orosz és a nemzetközi könyvelési szabályok szerinti központi bank előtti elszámolásra kötelezték a bankokat. A külföldi bankfiókok nem kötelesek havi jelentéseket küldeni a központi banknak. (MTI)
www.lenta.ru/news/2013/03/15/sign/
www.1prime.ru/banks/20130315/761786515.html

Scroll To Top