Oroszország húsz év után újra hajókat küldene a Földközi-tengerre

Oroszország több mint húsz évi szünet után ismét hadihajókat kíván állomásoztatni a Földközi-tengeren – közölte vasárnap a haditengerészet parancsnoka.

Viktor Csirkov tengernagy egy orosz tv-nek arról beszélt, hogy öt-hat orosz hadihajónak állandó jelleggel a Földközi-tengeren kell állomásoznia a fekete-tengeri flotta parancsnoksága alatt. Csirkov szerint fregattokat és cirkálókat, illetve ellátó hajókat vezényelnének oda.
Csirkov tengernagy a múlt héten jelentette be: a védelmi miniszter azzal a feladattal bízta meg a haditengerészetet, hogy hozzon létre egy földközi-tengeri köteléket, és a haditengerészet már hozzálátott a parancs végrehajtásához. Csirkov most hozzátette: szükség esetén a haditengerészet parancsnoksága javasolni fogja az ország vezetőinek, hogy a földközi-tengeri hajóraj mintájára a Csendes- és az Indiai-óceánon is teljesítsenek szolgálatot orosz hadihajók állandó jelleggel.
A Szovjetunió felbomlása után, 1992-ben Oroszország hazarendelte a Földközi-tengeren állomásozó, mintegy ötven hadihajóból álló flottáját. Szakértők szerint az orosz haditengerészet jelenleg nincs olyan helyzetben, hogy újra hadihajókat küldjön az Európát Afrikától elválasztó tengerre. „Ezek csupán szavak és vágyálmok, amelyek mögött nem áll valódi képesség” – jelentette ki Viktor Kravcsenko, az orosz vezérkar korábbi főnöke. (MTI)
http://ria.ru/defense_safety/20130311/926701761.html

Scroll To Top