Oroszország építi a Irán új atomerőművet

Teherán és Moszkva hamarosan megállapodik egy újabb atomerőmű felépítéséről az iszlám köztársaságban – jelentette be vasárnap Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter a Russia Today angol nyelvű orosz tv-állomás portálja szerint.

„Irán konzultációkat folytatott az orosz féllel és hamarosan szándéknyilatkozatot írnak alá egy új atomerőmű felépítéséről” – idézte a portál a minisztert, aki ismét hangsúlyozta, hogy Irán nukleáris programja kizárólag békés célú, mert az országnak szüksége van az atomenergiára áramtermeléshez és gyógyászati célból.
A bejelentés megelőzi Haszan Róháni új iráni elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő szeptember 13-ára tervezett első, kétoldalú találkozóját Biskekben, a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozója alkalmával. Róhánit augusztus 4-én iktatták be, és akkor már elmondta, hogy folytatni fogják a tárgyalásokat Oroszországgal az iráni atomenergia-fejlesztésről.
„Szükségünk van 20 ezer megawatt atomenergiára… Az iráni kormány tárgyalni fog erről a szomszédos országokkal, amelyek közül az egyik Oroszország” – mondta.
Szergej Nariskin orosz parlamenti elnök ugyanezen a napon arról beszélt Teheránban, hogy Oroszországnak szándékában áll kiterjeszteni az együttműködést Iránnal a polgári célú atomenergia területén, miután elkészült és működésbe lépett a busehri erőmű.
A Teherántól 1200 kilométerre délre lévő erőművet a németek kezdték építeni még 1975-ben, de Oroszország fejezte be 2011-ben.
Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei arra gyanakszanak, hogy Irán titokban atomfegyver kifejlesztésén dolgozik, de ezt Teheránban rendszeresen cáfolják. A kérdésről évek óta sikertelen tárgyalások folytak, s Irán bíráló azt állítják, hogy Teherán csak az időhúzás céljából tárgyal, s közben titokban folytatja a fegyverfejlesztést.(MTI)

http://rt.com/news/iran-new-nuclear-plant-russia-360/

Scroll To Top