Orosz-Ukrán válság – Az ukrán média pártatlan tájékoztatást kér az orosz kollégáktól

Az ukrán médiakonszernek vezetői nyílt levélben kérték az orosz országos tévéállomások vezetőit, hogy tudósítsanak objektíven az ukrajnai eseményekről – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség hétfőn.

A Pervij Kanal tévécsatorna, a VGTRK rádió-televízió és az NTV televízió vezérigazgatójához intézett nyílt levélben az ukrán médiakonszernek vezetői meggyőződésüket fejezték ki, hogy hozzájuk hasonlóan az orosz médiai vezetői „sem akarnak háborút” a két baráti nép, az orosz és ukrán – között.
Az Inter televíziót működtető Inter Media Group, a hat televíziós csatornával rendelkező Starlight Media Group, a közszolgálati televíziót is működtető Ukrajina médiakonszern és az 1+1 televízió vezetői nyílt levelükben kérték orosz kollégáikat, „megfontolva és objektíven tudósítsanak az Ukrajnában zajló eseményekről”. „Kérjük, értsék meg és támogassák valamennyi ukrán központi televízió álláspontját, és felelősen viszonyuljanak minden szóhoz. Nincs jogunk ellenségeskedést szítani a baráti orosz és ukrán nép között azzal, hogy ellenőrizetlen vagy a valóságot eltorzító információt adásba adnunk” – áll a nyílt levélben.
Előző nap az UKRINFORM, az ukrán állami hírügynökség intézett felhívást az orosz és az egykori szovjet blokk országaiban működő hírügynökségekhez, amelyben arra kérte a kollégákat, hogy „objektíven és elfogulatlanul” tudósítsanak az ukrajnai és a krími eseményekről.
A hírügynökségi felhívás szerint Ukrajnában „nem csökkentek az itt élő oroszok, fehéroroszok, grúzok, tatárok vagy más bármely más kisebbségek képviselőinek jogai”.
Az új ukrán parlament február 23-án vonta vissza a 2012 augusztusában életbe lépett nyelvtörvényt, amely lehetővé tette az anyanyelv „regionális nyelvként” történő használatát azokban a közigazgatási egységekben, amelyekben az adott nyelvet beszélők aránya eléri a lakosság 10 százalékát. A parlamenti döntés aggodalmat váltott ki a kisebbségek és anyaországaik körében egyaránt. Az új ukrán vezetőség ígéretet tett a kérdés rendezésére. A visszavonásra vonatkozó jogszabály még nem lépett hatályba.(MTI)
http://www.unian.net/politics/892065-rukovoditeli-ukrainskih-media-grupp-obratilis-s-otkryityim-pismom-k-rossiyskim-kollegam-s-prizyivom-byit-obyektivnyimi.html
http://www.ukrinform.ua/rus/news/obrashchenie_natsionalnogo_informatsionnogo_agentstva_ukraini_k_agentstvam_partneram_v_stranah_postsovetskogo_prostranstva_1608560

Scroll To Top