Orosz szakértő: a világ idén vesztésre áll a gazdasági-pénzügyi válsággal szembeni harcban

Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter szerint a világ az idén már veszített a gazdasági-pénzügyi válság elleni harcban. Kudrin egy szerdán kezdődött négynapos moszkvai nemzetközi gazdasági-pénzügyi eszmecserén fejtette ki véleményét.

A vezető országokban, így az Egyesült Államokban és Kínában lassulni fog a növekedés – mondta Kudrin a kilencvenes évek elején kezdett orosz gazdasági reformok egyik atyjáról, Jegor Gajdarról elnevezett fórumon. Szerinte a világgazdaság egy helyben topog és az európai államok, köztük Olaszország, Spanyolország és Görögország problémáit csak elodázták, nem oldották meg, és a jövőben azok újra jelentkeznek.
Kudrin, aki 2011-ben mondott le az általa túlzottnak tartott orosz katonai költségvetési tervek és Dmitrij Medvegyev akkori államfővel meglévő ellentétei miatt, a következő 5-7 évben legfeljebb 4 százalékos orosz GDP-növekedést vár. Ezt megelőzően Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a fórumon kijelentette, hogy kormányának nem kevesebb, mint évi 5 százalékos GDP-növekedést kell biztosítania.
Alekszandr Volosin – aki az államfő mellett működő azon munkacsoport vezetője, amely egy Moszkvában létesítendő nemzetközi pénzügyi központ kidolgozásával foglalkozik – azt fejtegette, hogy a rubel akkor lehet nemzetközi tartalékvaluta, ha megszilárdul. Ehhez azonban el kell érni, hogy a jelenleginél kevésbé függjön a kőolaj világpiaci árától; az orosz gazdaságot ezért diverzifikálni kell.

Forrás: MTI

Scroll To Top