Olasz választás – Monti szerint vége a pénzügyi válságnak

A pénzügyi válságnak vége, a termelési és társadalmi válság ugyanakkor még nem ért véget, idő és erő kell a megoldásához – fogalmazott Mario Monti ügyvezető olasz kormányfő a SkyTg24 hírtelevíziónak adott interjúban.

Mario Monti a szerda esti televíziós interjúban azt is elárulta, hogy életében egyszer Silvio Berlusconira szavazott.
A szakértői kormány leköszönt vezetője elmondta, tudja, hogy politikai színrelépése eltávolította őt az államfői széktől, de úgy érezte, nem engedheti meg, hogy az olaszok által az utóbbi egy évben hozott áldozatok elvesszenek. „Vannak, akik szerint a szakértői kormány szadista örömöt érzett az adók megfizettetésében, de muszáj volt keménynek lenni” – hangoztatta Monti. Politikai ellenfelére Silvio Berlusconira utalva Monti hozzátette, hogy „az olaszok életét azok nehezítették meg, akik az utóbbi tíz évben betarthatatlan ígéreteket tettek”.
„Életemben egy választáson, 1994-ben, én is Berlusconira szavaztam, de csalódtam benne” – mondta Monti.
A közgazdász professzor kijelentette, hogy nem kereszténydemokratának, hanem „forradalmárnak” tartja magát. Ami a közelgő választásokat illeti, Monti hangsúlyozta, hogy az eredmények tükrében „nagyon figyelmesen” fogja mérlegelni az esetleges koalíciók lehetőségét.
Megjegyezte, szerinte az olaszok jól tudják, hogyan kell szavazniuk. Ezzel Berlusconinak arra a kijelentésére reagált, miszerint „vagy az olaszok hülyék, vagy Monti”.
„Ezentúl nem a kommunisták, hanem Monti az ellenségem” – közölte Silvio Berlusconi, aki egy másik tévéadón bejelentette, hogy ismét választási szerződést köt az olaszokkal, ahogy 2001-ben is tette. A mostani szerződésben megígéri, hogy eltörli a Monti által bevezetett ingatlanadót és a készpénzfizetés ezereurós felső határát.
Berlusconi „személyes véleménynek” nevezte Joseph Daulnak, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének a kijelentését arról, hogy a néppárt Montit tartja saját olasz miniszterelnök-jelöltjének.

Forrás: MTI

Scroll To Top