Opten: rekordszámú cég szűnt meg az elmúlt három hónapban

Csaknem 10 ezer cég szűnt meg az elmúlt három hónapban Magyarországon, korábban soha nem töröltek még a nyilvántartásból ennyi vállalkozást egyetlen negyedév alatt. A nemzeti dohányboltok miatt ugyanakkor sok új vállalkozást is alapítottak ebben az időszakban – közölte az Opten céginformációs szolgáltató szerdán az MTI-vel.

Az Opten szakértői szerint a jelenlegi megszűnési hullám hamarosan elcsitulhat.
A megszűnéshez vezető új eljárások, vagyis a frissen közzétett felszámolások, végelszámolások és kényszertörlések száma az elmúlt hónapokban visszaesett, ez a következő fél, illetve egy évben meglátszik majd az eljárásokra pontot tevő törlések számán is – idézi a közlemény Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját.
Az adatok szerint az elmúlt három hónapban nem egészen tízezer, feltehetően megszűnéssel záruló cégbírósági eljárás indult, ebből háromezer volt a felszámolások, ugyancsak háromezer a kényszertörlések, és négyezer a végelszámolások száma. Az Opten összehasonlításképpen közölte: 2012 tavaszán csak végelszámolási eljárásból 11 500 indult az országban, feltehetően ennek eredménye a jelenlegi törlési hullám.
A megszűnési rekord mellett az elmúlt három hónapban ismét megugrott a cégalapítások száma. Ebben közrejátszott az is, hogy március-áprilisban a cégbíróságokat lefoglalta az új alapító okiratok feldolgozása, az elmaradt munkát pedig májusban pótolták – írja közleményében az Opten.
Nem hagyta érintetlenül a statisztikákat a nemzeti dohányboltok alapítása sem. Májusban és júniusban összesen 1273 olyan céget jegyeztek be, amely főtevékenységként a dohányáru-kiskereskedelmet jelölte meg. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az utolsó három hónapban az egy évvel korábbinak a dupláját, összesen 13 747 cég bejegyzését tegyék közzé a cégbíróságok.
A júliusi adatok alapján készült előrejelzések szerint idén a harmadik negyedévben erőteljes visszaesést mutathat majd az alapítások száma, a megszűnéseké viszont kisebb mértékben növekedhet – áll a közleményben.(MTI)

Scroll To Top