Az olasz kormány megkezdte a felkészülést a jövő évi EU-elnökségre

“Európa nagy éve” jelszóval jelentette be Enrico Letta olasz miniszterelnök a 2014 második félévében esedékes olasz EU-elnökséget az illetékes kormánybizottság szerdai első ülésén.

Az Enrico Letta miniszterelnök vezette bizottságban van Angelino Alfano helyettes miniszterelnök és belügyminiszter, Emma Bonino külügyminiszter, Enzo Moavero Milanesi Európa-ügyi miniszter, Fabrizio Saccomanni pénzügyminiszter és Dario Franceschini, az olasz kormánynak a parlamenttel való kapcsolatokért felelős minisztere.
Letta “Európa nagy évének” nevezte 2014-et, amelyben először Görögország, majd Itália tölti be a soros elnökséget. Az olasz kormánybizottság szeptemberben írja ki az olasz félév logójára meghirdetett pályázatot. Év végéig online közvélemény-kutatást rendeznek az elnökségi félév programjáról az olaszok javaslatait várva.
Hírügynökségi források szerint az olasz EU-s félév programjában szerepel majd egy Európa-Ázsia csúcstalálkozó, amelynek helyszíne Milánó lesz néhány hónappal az észak-olasz városban 2015-ben megnyíló világkiállítás előtt. Ezenkívül az olasz kormány Rómába akarja hívni az Európai Parlament összes képviselőjét.
Letta már korábban bejelentette, hogy az olasz EU-elnökség témái között fog szerepelni az illegális bevándorlás problémájának megoldása a Görögországgal közösen indított kezdeményezésekkel.(MTI)

Scroll To Top