OGY – Másodszor módosult a költségvetés az E.ON-üzlet miatt

Három hét elteltével újból módosította a parlament az idei költségvetést a német E.ON magyarországi gázüzletágának megvétele miatt.                                                                                                           

A kedden, kivételes sürgős eljárásban elfogadott jogszabály az E.ON földgázipari érdekeltségének megvásárlásával kapcsolatos állami kezesség, illetve a fizetendő kezességvállalási díj mértékét változtatja meg. Eszerint az adásvételi szerződésben meghatározott fizetési kötelezettségek 80 százalékának, de összesen legfeljebb 256 milliárd forint megfizetéséért vállal garanciát az állam készfizető kezesként az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. mint vevő számára.
Ugyanakkor a mostani javaslatból kimaradt a két földgáztároló cégért fizetendő, a februári költségvetés-módosításban meghatározott legfeljebb 875 millió eurós vételár, és nem nevesítik a kapcsolódó készletekért fizetendő 90 milliárd forintot sem.
Az Országgyűlés február 12-én már módosította egyszer az idei büdzsét, akkor is az E.ON gázüzletágának megvásárlásával összefüggésben. Most az akkor elfogadott passzusokat is átírták.
Orbán Viktor január 31-i moszkvai látogatásán nyilatkozott az MTI-nek arról, hogy a kormány Budapesten visszavásárolta azokat az eszközöket – például gáztározókat – amelyeket az előző kormányok privatizáltak. A miniszterelnök február 1-jén a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: jóval a kormány által meghatározott maximális vételár alatt vásárolta meg Magyarország az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit.
A kormányfő tájékoztatása szerint összesen négy földgáztározóról van szó és arról a szerződésről, amely az oroszországi gáz importálását szabályozza, vagyis a jövőben – az E.ON helyett – Magyarország fog tárgyalni az oroszokkal arról, mennyi gázt hoz be, milyen ütemezésben és mennyiért.
Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója 2012. november 30-án írt alá szándéknyilatkozatot az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re.
A Magyar Nemzetnek – mint arról múlt pénteki számában beszámolt – több forrásból is megerősítették az Energiafocus.hu portál információját, amely szerint március 19-én, a Magyar Villamos Művek Zrt. következő rendkívüli közgyűlésének napján vagy az azt követő néhány napban írhatják alá az E.ON két hazai leánycégének eladásáról szóló megállapodást. (MTI)

Scroll To Top