NYT: több mint hetven amerikai harcolhat Szíriában Aszad ellen

Több mint hetven amerikai állampolgár utazhatott Szíriába, hogy ott Bassár el-Aszad elnök kormánya ellen harcoljon – írta pénteki számában hírszerzési és terrorelhárítási forrásokra hivatkozva a The New York Times.

A napilap emlékeztetett arra, hogy vasárnap valószínűleg először követett el amerikai állampolgár iszlamista öngyilkos merényletet. A szíriai szélsőségesek között Abu Hurajra al-Amriki néven emlegetett férfi, aki egy, az al-Kaidával kapcsolatban álló szervezet tagja volt, robbanóanyaggal megrakott teherautót robbantott fel Szíriában. Az al-amriki jelző arabul azt jelenti: az amerikai.
Washingtonban csütörtökön hivatalosan megerősítették, hogy a merénylő valóban amerikai állampolgár volt. A férfit nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A CNN híroldalán pénteken annyit közölt, hogy a férfi Floridában nőtt fel.
A The New York Times szerint nyugati országok mintegy 3 ezer állampolgára vehetett részt a szíriai harcokban. Az érintett államok hatóságai erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ezeket az utazásokat megakadályozzák és a visszatérőket őrizetbe vegyék.
Nagy-Britannia belügyminisztériuma eddig legkevesebb 20 dzsihádistát fosztott meg állampolgárságától, és a brit rendőrség az idei első negyedévben 40 embert tartóztatott le Szíriával kapcsolatos vádak miatt. Tavaly egész évben csak 25 ilyen intézkedés történt.(MTI)

Scroll To Top