Növekedésre számít a német pénzügyminisztérium és a Bundesbank

Stabilizálódott a német gazdaság a tavaly év végi visszaesést követően, és 2013-ban ismét növekedésnek indul a pénzügyminisztérium és a jegybank (Bundesbank) hétfőn megjelent elemzése szerint.

A pénzügyminisztérium havi elemzése szerint az ipar az idei első negyedévben még „visszafogottan” teljesített, de a gazdaság egésze már stabilizálódott a 2012. negyedik negyedévi visszaesés után, és egy sor adat utal arra, hogy az év folyamán ismét „lendületbe jöhet” a konjunktúra. Ezt jelzi például az év eleje óta tapasztalható „robosztus” lakossági fogyasztás és a foglalkoztatottság növekedése. Kedvezően alakulnak az adóbevételek is, márciusban 51,6 milliárd adóbevétel keletkezett, ami csaknem 6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, az év első három hónapját együttvéve pedig 135 milliárd euró adót fizettek be, ami 3,4 százalékkal haladja meg a tavalyi első negyedévi adatot – áll a pénzügyminisztériumi jelentésben.
A Bundesbank havi jelentése szerint a hosszúra nyúlt és rendkívül kemény tél miatt nem biztos, hogy már az első negyedévben megindul a gazdasági növekedés, ugyanakkor a második negyedévben az is ösztönzi a gazdaságot, hogy több ágazatban, például az építőiparban be kell hozni az időjárás okozta lemaradást.
A német hazai össztermék (GDP) nagyjából egyötödét kitevő ipar még nem mozdult ki a „nyomott állapotból”, amely 2012 végét jellemezte, a fogyasztói hangulat viszont magas szinten stabilizálódott, a GDP kétharmadát kitevő szolgáltatói szektor teljesítménye pedig valószínűleg már az első negyedévben is nőtt – áll a Bundesbank jelentésében, amely szerint az április-júniusi negyedévben várhatóan már a gazdaság egésze is növekedik.
A GDP a tavalyi utolsó negyedévben 0,6 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, ami a legnagyobb mértékű visszaesés volt a gazdasági válság eddigi legsúlyosabb szakasza, 2009 első negyedéve óta. 2012 egészében a német gazdaság 0,7 százalékkal nőtt. A kormány 2013-ra 0,4 százalékos GDP-növekedést jósol, és ugyancsak 0,4 százalékos növekedésre számít a Bundesbank.
Ugyanakkor a német nyelvterület vezető kutatóintézetei az előző héten kiadott tavaszi prognózisukban 0,8 százalékos GDP-növekedést jeleztek 2013-ra, és a kormány az új szakértői jelentés alapján várhatóan lefelé módosítja növekedési várakozását. (MTI)

Scroll To Top