Nőtt a szerb külkereskedelmi árucsere-forgalom

Nőtt a szerb külkereskedelmi árucsere-forgalom az utóbbi egy évben főként amiatt, mert életbe lépett az Európai Unió és Szerbia között megkötött stabilizációs és társulási megállapodás – közölte hétfőn a szerb kormány integrációs irodája.

A jelentés szerint a megállapodás elősegíti a szabadkereskedelmet az EU és Szerbia között, amit mutat a külkereskedelmi árucsere-forgalom folyamatos növekedése. Emellett jobb vállalkozói környezet jött létre, így egyre több uniós befektetés érkezik Szerbiába.
Az EU Szerbia legfontosabb külkereskedelmi partnere, az idei év első felében az ország árucsere-forgalmának 64,3 százalékát az unióval valósította meg a nyugat-balkáni ország. A kivitel a tavalyi évhez ugyanezen időszakához viszonyítva 16,1 százalékkal, a behozatal pedig 4,3 százalékkal nőtt, és a legtöbb befektetés is az uniós országokból érkezik.
A legtöbb szerb termékeket 2014 első felében Olaszországba (28,4 százalék), Németországba (18,7 százalék), valamint Romániába, Szlovéniába és Horvátországba szállították. Ugyanakkor a legtöbbet Németországból (18,9 százalék), Olaszországból (18,7 százalék), Lengyelországból, Magyarországról, Ausztriából és Franciaországból importált Szerbia.
Az autóiparnak köszönhetően Belgrád kereskedelmi többletet valósított meg Olaszországgal, de a mérleg Románia, Ciprus, Portugália, Litvánia és Bulgária esetében is pozitív.(MTI)

Scroll To Top