Nincs már recesszióban az EU

Kilépett a recesszióból az euróövezet és az Európai Unió, miután mindkét csoport GDP-je 0,3 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző három hónaphoz képest – közölte az Eurostat, az EU statisztikai hivatala szerdán előzetes számként.

Éves összevetésben az eurózónában 0,7 százalékos, az EU egészében pedig 0,2 százalékos volt a visszaesés a június végével zárult három hónapban.
Az idei első negyedévben 0,1 százalék, a tavalyi utolsó három hónapban még 0,5 százalék volt a gazdasági visszaesés az EU egészében, és 0,3 százalék, illetve 0,6 százalék a zsugorodás az euróövezetben negyedéves szinten.
Éves összehasonlításban is javulás következett be, mérséklődött a gazdasági zsugorodás az EU-ban és az euróövezetben egyaránt. Az idei első három hónapban az egy évvel korábbihoz képest az euróövezeti GDP még 1,1 százalékkal, az EU-ban pedig 0,7 százalékkal esett vissza.
Az Eurostat megjegyezte, hogy az Egyesült Államok GDP-je az idei második negyedévben 0,4 százalékkal nőtt negyedéves, és 1,4 százalékkal éves szinten.
A legnagyobb csökkenést Görögország szenvedte el, ahol a második negyedévben 4,6 százalékkal volt kisebb a GDP, mint egy évvel korábban. A zsugorodás nagyobb, 5,6 százalék volt az első negyedévben.
A legnagyobb növekedést Lettország érte el éves szinten, 4,3 százalékot, ez ugyanakkor lassulás az első negyedévi 5,6 százalékos bővüléshez képest.
Az EU hat országának második negyedévi adatai még nem állnak rendelkezésre.(MTI)

Scroll To Top