Elemzők: az ipari termelés 1,5 és 3 százalék körüli mértékben bővülhet idén

Az idén bővülhet az ipari termelés Magyarországon az MTI által megkérdezett elemzők szerint, annak várható mértékéről azonban megoszlanak a vélemények: a TakarékBank elemzője 3, az ING szakértője 1,5 százalékos átlagos emelkedést vár.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt adatai szerint az ipari termelés júniusban 1,2 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel megtisztított adatok szerint, éves összevetésben 1,7 százalékkal javult az ipar kibocsátása a munkanaphatástól megszűrten, de 0,6 százalékkal csökkent a kiigazítatlan adatok szerint.
A feldolgozóipar három legnagyobb súlyú alága közül júniusban csak a járműgyártásban regisztrált növekedést a statisztika, a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek, valamint az élelmiszerek iránti kereslet visszaesése folytatódott.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményében kiemeli: erős szezonális és munkanaphatás torzítja a képet az ipar teljesítményéről. Júniusban a nyers adatok szerinti regisztrált termeléscsökkenés annak tudható be, hogy a feldolgozóipar három legnagyobb súlyú alága közül csak a járműgyártásban volt tapasztalható bővülés, a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek, illetve az élelmiszerek iránti kereslet visszaesést mutatott – fejti ki a tárca.
Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője, MTI-hez eljuttatott kommentárjában úgy vélekedett, hogy a következő hónapokban is a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek, mivel az Audi autógyára júniusban állt termelésbe, ami fokozatosan futhat fel. A szakértő szerint a kilátásokra nézve bíztató, hogy az európai és a német konjunktúramutatók a kilábalás irányába mutatnak.
A TakarékBank elemzője kifejti: tavaly összesen 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg idén az Audi győri üzemének júniusi elindulásával, a Mercedes és az Opel üzem kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és az év második felétől várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett dinamikusan növekedhet az ipar kibocsátása, és az év egészében átlagosan 3 százalékkal bővülhet az ágazat termelése.
Balatoni András, az ING vezető elemzője azonban úgy vélte, az ipari termelés volumene a májusi csökkenés után csak az áprilisi szintre korrigált vissza, nem érte el az idei első néhány havi szintet, ez is mutatja a növekedési kilátások törékenységét. Hozzáfűzte: a rendelésállomány megfelelő szinten van, de az új rendelésekben némi csökkenés figyelhető meg, bár ezeket az adatokat óvatosan kell kezelni, mert ez volatilis mutató.
A szakértő 2013-ban átlagosan az ipari termelés 1,5 százalékos bővülésével számol.(MTI)

Scroll To Top