NGM: elfogultan és nem a tények alapján minősít a Moody’s

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint elfogultan és nem a tények alapján minősít a Moody’s – a tárca ezt azután közölte, hogy a hitelminősítő megerősítette Magyarország „Ba1” szintű államkötvény-osztályzatát szombatra virradóra.

A minisztérium közleményében azt írta: „a magyar kormány nem érti, hogy a Moody’s Investors Service miért nem veszi figyelembe mindazon eredményeket, amelyeket az elmúlt időszakban a magyar emberek elértek”.
A Moody’s péntek este megerősítette Magyarország „Ba1” szintű államkötvény-osztályzatát, ugyanakkor a minősítésre változatlanul leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Magyarországnak sikerült „valamelyest” csökkentenie államadósság-rátáját tavaly, és e ráta az idén várhatóan a hasonló besorolású államadósokéhoz közelebbi, de annál még mindig magasabb szinten stabilizálódik, „nagyon gyenge” gazdasági teljesítmény mellett – írta a hitelminősítő a megerősítéshez fűzött elemzésben.
Mint a minisztérium írta, mindenki számára egyértelmű, hogy Magyarország az elmúlt 2 évben a csőd széléről, egy stabil, kiegyensúlyozott országgá küzdötte fel magát, melynek mutatói javultak az előző minősítéshez képest. „A költségvetési hiány tartósan 3 százalék alatt marad, az államadósság csökken, az ország úgynevezett külső finanszírozási képessége a régióban a legmagasabb, tartósan és biztonsággal tudjuk magunkat finanszírozni a piacról” – sorolta a tárca. Hozzátették: a folyó fizetési mérleg jelentős többletet mutat, a foglalkoztatás pedig 2010-től folyamatosan bővül.
A minisztérium szerint befektetőink egyre inkább a saját elemzéseikre és meglátásaikra hagyatkoznak, és hisznek, bíznak Magyarországban. Ezt mutatják a sikeres állampapír aukciók és a csökkenő országkockázat is.
A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után, Londonban jelentette be döntését.
A Moody’s az egyetlen a három nagy hitelminősítő közül, amelyik negatív kilátást tart érvényben a magyar szuverén adósosztályzatra; a másik kettő, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings az elmúlt hetekben negatívról stabilra javította Magyarország osztályzati kilátásait. Az S&P a novemberi magyar osztályzatrontással egy időben jelentette be a kilátásjavítást, a Fitch azonban december végén az addigi magyar besorolás megerősítésével együtt javította a kilátást.
A Moody’s közölte: becslése szerint a magyar GDP-érték tavaly 1,4 százalékkal csökkent, és hitelminősítő 2013 egészére is „nagyon gyenge”, 0,3 százalékos növekedést jósol.(MTI)

Scroll To Top