Moody’s: tartható lesz a 3 százalék alatti hiány

A Moody’s Investors Service becslése szerint a magyar államháztartási hiány tavaly a hazai össztermék (GDP) 2,7 százaléka lehetett, és a hitelminősítő azzal számol, hogy a magyar kormánynak az idén is sikerül a GDP-érték 3 százaléka alatt tartania a deficitet, akkor is, ha ehhez további költségvetési intézkedések szükségesek.

A „Ba1” magyar szuverén kötvénybesorolás péntek éjjeli megerősítéséhez fűzött elemzésében a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja közölte: megítélése szerint érett államkötvény-piacra utal az a tény, hogy a kormány hazai állampapír-kibocsátásokból finanszírozta a tavalyi jelentős bruttó hiteligényt.
Mindazonáltal a nem rezidens befektetők erőteljes jelenléte a magyar állampapírpiacon kiteszi a magyar gazdaságot a befektetői bizalom potenciális romlásának – áll a Moody’s londoni elemzésében. A cég ezzel kapcsolatban felidézi, hogy a tavaly novemberi állapot szerint a hazai piacon kibocsátott állampapír-állománynak hozzávetőleg a 46 százalékát birtokolják külföldi befektetők.
A Moody’s szerint a lanyha európai növekedés hatással van a magyar gazdaságra, amely erősen függ az uniós piactól. Emiatt a hitelminősítő úgy látja, hogy Magyarország középtávú növekedési kilátása jelentősen gyengébb a többi közép- és kelet-európai gazdaságénál.(MTI)

Scroll To Top