NFM: nem érkezett mobilfizetéssel kapcsolatos uniós megkeresés

Az Európai Bizottság mobilfizetéssel kapcsolatos hivatalos megkeresése mostanáig nem érkezett be a témakörben érintett magyar szaktárcához – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön az MTI megkeresésére.

Az írásos válasz szerint a minisztérium az uniós kifogások ismeretében alakítja ki álláspontját a felszólításban megfogalmazott aggályokról.
A tárca kész minden tájékoztatást megadni a bizottság szakértőinek véleményük megalapozott felülvizsgálata érdekében – közölte az NFM.
Az Európai Bizottság csütörtökön felszólította Magyarországot, hogy tartsa be a mobilfizetésre vonatkozó uniós jogszabályokat.
A nemzeti mobilfizetési rendszerről szóló 2011-es magyar törvény értelmében a nemzeti mobilfizetési rendszer működtetésének kizárólagos joga az állami mobilfizetési zrt. hatáskörébe tartozik. A szolgáltatóknak az egyes közszolgáltatásokhoz – például a parkolási közszolgáltatáshoz – kapcsolódó mobil-fizetésközvetítési szolgáltatások biztosításakor ezt a platformot kell kötelezően igénybe venniük. Ez a kizárólagos jog a bizottság szerint szükségtelenül és jelentősen korlátozza a verseny számára eddig teljes mértékben nyitott piacra való jutást. Ezáltal – olvasható az indoklásban – minden megfelelő indok nélkül megkárosítják a jelenlegi befektetőket, és elriasztják azokat, akik a jövőben e területen kívánnának befektetni.
Az Európai Bizottság az uniós kötelezettségszegési eljárás második szakaszát jelentő “indoklással ellátott vélemény” formájában felszólította Magyarországot, hogy tegye meg a megfelelő intézkedéseket az uniós jogszabályoknak való megfelelés érdekben. A magyar hatóságoknak két hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a felszólításra megfelelő választ adjanak, ellenkező esetben az Európai Bizottság keresetet indíthat Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán.(MTI)

Scroll To Top