NFM: állami vagyonfelügyelő veszi át a Mal Zrt. irányítását

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. irányítását állami vagyonfelügyelő veszi át – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán. A munkahelyek megtartása érdekében a Mal vezetése jó együttműködésre törekszik a kijelölt felügyelővel.A 2012 szeptemberében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősített Mal irányítását és folyamatos működtetését az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. veszi át.
Az intézkedés közvetlen kiváltó oka, hogy az illetékes bíróság a társaság ellen egyik hitelezője által benyújtott kérelem alapján elrendelte a felszámolási eljárás megindítását – áll a közleményben. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. biztosítja a megfelelő forrást a munkahelyek megőrzését szolgáló, ésszerű intézkedésekre.
„Az azonnali és határozott kormányzati beavatkozással biztosítható a gyártáshoz szükséges ingatlanok és eszközök megtartása annak érdekében, hogy a termelés tovább folytatható legyen egy új, követelésektől mentes vállalatban” – hangsúlyozza az NFM.
A minisztérium hozzáfűzi, hogy a Mal Zrt. az elfogadott reorganizációs terv ellenére sem rendezte fennálló tartozásait, ezért a hitelezők türelme elfogyott. Mivel a vállalat önerőből végzett újjászervezése kudarcot vallott, a térség foglalkoztatási helyzetének jelentős romlása és a környezeti károk kialakulása kizárólag gyors állami lépésekkel előzhető meg.
A vállalatot a meginduló eljárásban fizetési moratórium illeti meg, beszállítói nem függeszthetik fel folyamatos ellátását. A működés zavartalan fenntartása a technológia sérülékenysége miatt, a vevőkör zökkenőmentes kiszolgálása érdekében elengedhetetlen. A több milliárdos forrás megfelelő likviditást biztosíthat egy valóban eredményes reorganizáció lebonyolításáig.
Az intézkedéssel a kormány többedszerre nyújt mentőövet az ajkai térségnek – olvasható a közleményben. Az NFM emlékeztet arra, hogy a Mal Zrt.-t tavaly szeptemberben minősítették stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté azért, hogy a vállalat működőképessége az általános gazdasági szabályoktól eltérően, speciális jogszabályi keretek között is biztosítható legyen.
A kabinet 2012 decemberében 1,7 milliárd forintot csoportosított át az ajkai közszolgáltatások folyamatos fenntartására. Február elsejétől az MVM Partner Zrt. biztosítja az áramszolgáltatást a MAL Zrt. számára.
A Mal Zrt. működésének fenntartása több ezer munkahely megőrzését teszi lehetővé a társaságnál és a beszállító kis- és középvállalatoknál. Egy esetleges üzemszünet – tartson bármilyen rövid ideig – akár környezeti katasztrófát, egyéb súlyos károkat is okozhatott volna – hívja fel a figyelmet az NFM, hozzátéve, hogy mivel a vállalat nemzetközi szinten is keresett termékeket állít elő versenyképes áron, a gyártás egy, a hitelterhek alól mentesített vállalatban néhány éven belül nyereségessé tehető.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója szerint a munkahelyek megtartása érdekében fontos, hogy jól együttműködjenek a kijelölt felügyelővel. Bakonyi Zoltán megjegyezte: a vörösiszap-katasztrófát követően elrendelt kilenchónapos állami felügyelet alatt is tökéletesen együtt tudtak dolgozni a felügyelőkkel.
Az NFM kijelölt képviselőjével a Mal a rá vonatkozó törvényi szabályozásnak megfelelően fog együttműködni – hangsúlyozta. A szerdán elrendelt vagyonfelügyelet időtartamáról a vezérigazgató nem tudott nyilatkozni. (MTI)

 

Scroll To Top