A svájci jegybankelnök szerint még nagyon messze van az árfolyamküszöb eltörlése

A svájci jegybank elnöke, Thomas Jordan arra számít, hogy még nagyon sokára oldják  fel az euró frankárfolyamára bevezetett alsó küszöböt – idézte a jegybanki szakembert a svájci Handelszeitung napilap szerdán.

A svájci jegybank 2011 szeptemberében döntött arról, hogy megakadályozza az euróövezeti válság idején menedékvalutaként működő frank további erősödését. Ennek érdekében a szervezet alsó intervenciós árfolyamküszöböt vezetett be 1,20 frankos euróárfolyamon. A lépés hatékonynak bizonyult, az árfolyam ugyanis azóta a viszonylag szűk, 1,20-1,25 frankos sávban mozog.
Thomas Jordan a lap – csütörtökön megjelenő interjújához írt – előzetese szerint úgy fogalmazott: a pénzpiaci helyzet továbbra is törékeny, így az árfolyamküszöb addig marad érvényben, ameddig szükséges. A jegybank csak akkor vizsgálja felül az intézkedést, ha a jegybank árfolyam-politikája túl expanzívnak bizonyul, „de ez ma még nem jöhet szóba” – tette hozzá.
Az SNB elnöke az interjúban abbéli vélekedésének adott hangot, hogy az olasz parlamenti választások keltette aggodalmak ellenére nem várható az euróövezeti válság markáns kiújulása. Azonban a kedvezőtlen fejlemények vagy a pénzpiaci egyensúlytalanságok, amelyeket nem lehet teljesen kizárni, nemcsak Olaszországnak ártanának, hanem egész Európát, a pénzpiacokat és a világgazdaság egészét is negatívan érintenék – tette hozzá. (MTI)

Scroll To Top