Németeknek is megtetszett az Orbán-i út?

A német kormány is nagy hangsúlyt szeretne fordítani az államadósságuk csökkentésére, ami jelenleg a GDP 80 százalékát teszi ki, tudhattuk meg a ma bemutatott pénzügyminisztérium és a gazdasági minisztérium közös elemzéséből. Az előrejelzés szerint a következő négy évben mintegy 10 százalékponttal csökkenhet a GDP-arányos közadósság.

 A nagyjából 2 ezer milliárd eurós adósság jelenleg a német bruttó hazai termék (GDP) mintegy 80 százalékát teszi ki. Az adósságteher évtizedekig növekedett, az idén azonban trendforduló következett be, az év végére 0,5 százalékponttal csökken a GDP-arányos államadósság, 2017-re pedig 68,5 százalékra süllyed – áll a pénzügyminisztérium és a gazdasági minisztérium közös elemzésében, amelyben az utóbbi négy évben – az Angela Merkel vezette konzervatív-liberális koalíció idejében – végbement folyamatokat és a kilátásokat mutatják be.

A jelentés szerint az idén 0,5 százalékkal nő a német gazdaság, 2014-ben pedig 1,6 százalékkal. Ez megegyezik a kormány legutóbbi, áprilisi előrejelzésével.
A két tárca a jelentésben kiemelte: a GDP 2009-ben rekordmértékben, 5,1 százalékkal csökkent, de Németország gyorsabban és jobban vészelte át a pénzügyi-gazdasági világválságot, mint a legtöbb ipari állam, így 2010-ben már 4 százalékkal bővült a gazdaság. A szeptemberi választásokkal véget érő törvényhozási ciklus során az állam pénzügyi helyzete is gyorsan javult, a költségvetés 2013-ra egyensúly közeli állapotba került, jövőre pedig várhatóan a konjunkturális hatásokat kiszűrve nullszaldós lesz, és elkezdődhet az államadósság nagyarányú csökkentése is.
A kedvező helyzet elsősorban annak tulajdonítható, hogy a német munkaerőpiac rugalmas, a nagy hozzáadott értékű termékekre specializált vállalati szféra rendkívül versenyképes, a kormány pedig csökkentette az adóterheket és a vállalatok adminisztrációs terheit, és ösztönzi az innovációt – áll a jelentésben. Mindennek hatására 2009 óta húsz éve a legalacsonyabb szintre – a 2013 júliusi adatok szerint 6,8 százalékra – csökkent a munkanélküliség, történelmi csúcsra emelkedett a foglalkoztatottság – a 80 milliós országban nagyjából 42 millióan dolgoznak -, az adóbevételek pedig meghaladták a 600 milliárd eurót – emelte ki a német pénzügyminisztérium és a gazdasági minisztérium.
A búcsúzó német kormány utolsó nagyobb szabású gazdasági-pénzügyi elemzésében a szaktárcák megismételték az euróövezeti válság kezelésében képviselt német álláspontot, amely szerint a kiút az államháztartás rendbetétele és a gazdaság versenyképességének növelése. Hangsúlyozták, hogy a félresikerült államháztartási és gazdaságszerkezeti folyamatok miatt kialakult válságot nem lehet költekezéssel, „expanzív fiskális politikával kezelni”.
Sokkal inkább „szilárd államháztartásra és alapvető szerkezeti reformokra van szükség” – tették hozzá, megjegyezve, hogy hiábavaló volna egy esetleges németországi „fiskális élénkítésre” támaszkodni, mert ez csekély ösztönző hatást fejtene ki a válsággal küzdő euróövezeti tagországokban, viszont azt jelezné, hogy Németország „elhagyja a stabilitás útját”, ami veszélyeztetné az egész euróövezet iránti bizalmat.(MTI)

Scroll To Top