Devizahitelek – A kormány még tanulmányozza bankszövetség javaslatát

A bankszövetség a kormányzattal folytatott tárgyalások keddi fordulójára két részletes, hatástanulmányokkal alátámasztott tervet terjesztett elő, melyre egyelőre még nem kapott visszajelzést a kormánytól.

A bankszövetség a kormányzattal folytatott tárgyalások keddi fordulójára két részletes, hatástanulmányokkal alátámasztott tervet terjesztett elő. Három fő eszköz kombinációját vizsgálta meg a szövetség: a kedvezményes árfolyamon történő átváltás (forintosítás), a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem lehetséges kombinációit, és a két optimálisabb verziót tették le a kormány asztalára.
A nemzetgazdasági miniszter szerint a Magyar Bankszövetség javaslata tárgyalási alapként szolgálhat a devizahiteles mentőcsomagról szóló egyeztetések során. Varga Mihály erről az M1 Híradójában beszélt kedden. Úgy fogalmazott: a javaslat tárgyalási alapként szolgálhat, bár a szövetség nyilvánvalóan arra törekedett, hogy a bankok pozícióját próbálja meg levédeni. A miniszter szerint bármilyen megoldást is találnak, az csak olyan lehet, ahol közösen, “nagyjából arányosan” vesznek részt a felek a terhek csökkentésében.
Sütő Ágnes szerdán azt mondta, a bankszövetség kész a tárgyalások folytatására, a további szakmai egyeztetésekre. A kommunikációs vezető az MTI érdeklődésére közölte, hogy csütörtökön nem készülnek következő tárgyalási körre, a miniszter és a bankszövetség elnöke várhatóan telefonon egyeztet majd.(MTI)

Scroll To Top