Nem lesz szociáldemokrata-kommunista kormánykoalíció Csehországban

Nem lesz szociáldemokrata-kommunista kormánykoalíció a következő parlamenti választások után Csehországban.

Erről a jövő májusban esedékes csehországi képviselőházi választások nagy esélyesének tartott Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) tisztújító kongresszusának záró napján, a morva-sziléziai Ostravában döntöttek a küldöttek. A szavazáson gyakorlatilag egyhangúan elutasították azt a javaslatot, hogy a párt helyezze hatályon kívül az 1995-ben elfogadott úgynevezett bohumíni nyilatkozatot, amely megtiltja, hogy a CSSD választási győzelme esetén kormánykoalícióra lépjen Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjával (KSCM).
A morva-sziléziai Ostravában megrendezett pártkongresszus úgy döntött, hogy választási győzelem esetén a szociáldemokraták egyszínű, akár kisebbségi kormány megalakítására tesznek kísérletet.
„Abból, hogy a bohumíni határozatot a kongresszus nem helyezte hatályon kívülre, az következik, hogy a szociáldemokraták nem terveznek olyan koalíciós kormányt alakítani, amelynek a kommunista párt is tagja lenne” – jelentette ki Bohuslav Sobotka pártelnök a tárgyalások utáni sajtóértekezleten.
„Ez egyértelmű jelzés, s vége az utóbbi hónapok vitáinak” – hangoztatta Michal Hasek, a pártelnök első helyettese.
A szociáldemokrata párton belül az utóbbi hónapokban viták voltak arról, hogy hatályon kívül helyezzék-e  a kérdéses határozatot. A párt ugyanis tavaly régiós (megyei) szinten több helyen is koalícióra lépett a kommunistákkal. A párt több vezető politikusa azt mondta, hogy a koalíciós szociáldemokrata-kommunista együttműködést kormányszinten is el tudja képzelni.
A szociáldemokrata pártvezetés ugyanakkor el tudja képzelni, hogy esetleges kisebbségi kormányukat a kommunisták kívülről támogassák.
A jobboldali koalíciós pártok szerint a szociáldemokrata pártkongresszus döntése „olcsó szemfényvesztés”, s csak a választók megtévesztésére szolgál.
„A szociáldemokrata párt baloldali retorikával gyakran jobboldali döntéseket hoz” – kommentálta a helyzetet Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának az elnöke. Hozzátette: a kommunisták számára nem a kormányzati részvétel a legfontosabb.
Milos Zeman új cseh államfő, aki 1998 és 2002 között a szociáldemokrata kormány elnöke volt, egykori pártjának választási győzelem esetén szintén egyszínű kormány megalakítását javasolta.
Helyi megfigyelők szerint a CSSD kongresszusán megerősödött a párt Zeman-szárnya. Ennek egyik jele, hogy Jirí Dienstbier alelnököt, aki többször is nyíltan bírálta Zemant, a küldöttek már nem választották meg újra tisztségébe.(MTI)

Scroll To Top