Négy orosz katonai helikoptert semmisítettek meg az Iszlám Állam, Moszkva cáfol

Négy orosz katonai helikoptert semmisítettek meg az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei a szíriai Tiasz repülőterén – állította a Stratfor amerikai geopolitikai hírszerző és elemző cég. Az orosz védelmi minisztérium kedden cáfolta az értesülést.

A Stratfor műholdas fényképekre hivatkozva állította azt, hogy a légi bázis leszállópályáján négy Mi-24-es helikopter, továbbá 20 teherautó kiégett a múlt héten. Az állítólagos támadásról elsőként a dzsihadista szervezethez kötődő Amak hírügynökség számolt be.
Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kijelentette, hogy a megsemmisült haditechnika már azelőtt a Homsz tartománybeli támaszponton volt, hogy azt az orosz légierő használatba vette, a szíriai kormányerők és a militánsok közötti harcok után.
mi-24-orosz_helikopter A szóvivő IÁ-propagandának minősítette azt az állítást, hogy a dzsihadisták orosz katonákra támadtak. Mint mondta, a hasonló állítások terjesztése “idézőjelben: partnereink hozzájárulása a nemzetközi terrorizmus elleni harchoz”.
Konasenkov vezérőrnagy szerint “Szíriában minden orosz harci helikopter a tervezett feladatokat hajtja végre, a személyi állományban veszteség nincs”.
A RIA Novosztyi hírügynökség tiaszi szíriai forrásra hivatkozva közölte, hogy a helikopterek ismeretlen eredetű tűz következtében sérültek meg. Ennek fészkét a tűzoltóautók a terroristák aknavető-támadása miatt nem tudták megközelíteni, a lángok átterjedtek a helikopterekre is. A hírügynökség informátora szerint a támadásnak nem voltak halottjai és sérültjei.
Tiasz 60 kilométerre található az IÁ megszállása alól felszabadított Palmürától.
A TASZSZ hírügynökség az esettel kapcsolatban utalt arra, hogy a sajtóban április 14-én valótlan hírek jelentek meg egy orosz katonai repülőgép Rakka – az IÁ központjának – közelében történt állítólagos lelövéséről. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy gépei azon a napon abban a térségben nem repültek, és tájékoztatási provokációnak nevezte a közlést.(MTI)

Scroll To Top