Navracsics: 2018-ban nem kizárt a választási regisztráció - Gazdasagportal.hu

Navracsics: 2018-ban nem kizárt a választási regisztráció

Navracsics Tibor szerint az állami népességnyilvántartó rendszer mára elvesztette egyértelműségét, frissességét, ezért nem zárható ki, hogy a 2018-as országgyűlési voksolásra ismét felmerül a választási regisztráció gondolata.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter erről az Inforádió Aréna című műsorában beszélt szerdán, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a regisztráció kérdésében egyelőre nem foglaltak el végleges álláspontot a kormánypártok.     A tárcavezető emlékeztetett, jövőre biztosan nem lesz regisztráció, azt azonban nem zárta ki, hogy négy évvel később valamilyen formában bevezessék azt. Az állami népességnyilvántartás jelenleg nehezen áttekinthető, a valóságtól eltérő adatok megadását pedig nem szankcionálják – fejtette ki Navracsics Tibor, aki szerint mindez lehetővé teszi a politikai indokból történő átjelentkezéseket a “billegő” kerületekben. Mint mondta, ha fennmarad a regisztráció gondolata, akkor a következő öt év elegendő lehet a vitára alkalmat adó alkotmányossági és belpolitikai kérdések tisztázására, amennyiben pedig ez mégsem lehetséges, akkor végleg el kell köszönni ettől az ötlettől.
Navracsis Tibor a 2010-ben indult szakpolitikai reformokról, így például a köz- és felsőoktatás átalakításáról azt mondta, az erről kialakult konfliktusok azt jelzik, hogy végre történt valami. A területét érintő változtatások közül kiemelte a járási rendszer kialakítását, amelyen elmondása alapján még rengeteget kell hangolni, hogy véglegesítsék: mi marad az állami feladatokat átvevő járások hatáskörében és mivel foglalkozhatnak a jövőben az önkormányzatok.     Navracsics Tibor szólt arról is, hogy egyre élesedő, hosszú választási kampányra számít, a törvényalkotás tavaszi szakaszában pedig az új polgári törvénykönyv (Ptk.) és a földtörvény elfogadása kerülhet a középpontba. (MTI)

Scroll To Top