Javította Belgium osztályzati kilátását a Fitch

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Belgium államadós-osztályzatainak kilátását szerdán a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, amely a döntést a javuló belga közfinanszírozási helyzettel indokolta.

Hosszú idő óta ez az első pozitív hitelminősítői lépés az euróövezet valamely tagországa esetében.
A Fitch szerda este Londonban bejelentette azt is, hogy a kilátásjavítással együtt megerősítette Belgium hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának magasan elsőrendű, “AA” szintű besorolását, a kereskedelmi adósokra megállapított “AAA” osztályzati plafont és a rövid lejáratú külső kötelezettségek “F1 plusz” osztályzatát.
A lépésekhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte, hogy a belga kormánynak tavaly a hazai össztermék (GDP) 1 százaléka körüli mértékben sikerült csökkentenie az államháztartási hiányt – a Fitch saját becslése szerint 2,9 százalékra -, annak ellenére, hogy 2012 egészében valószínűleg recesszióban volt a belga gazdaság.
A Fitch várakozása szerint a belga GDP tavaly reálértéken 0,4 százalékkal csökkent.
A hitelminősítő azzal is számol, hogy a belga államadósság-ráta 2012-2013-ban tetőzhet, “töredéknyivel” a GDP-érték 100 százaléka alatt.
A Fitch Ratings londoni elemzői közölték, hogy jelenlegi alapeseti előrejelzésük szerint Belgium GDP-arányos államadósság-rátája 2021-ig 79 százalékra csökken. (MTI)

Scroll To Top