NAV: tovább egyszerűsödött az ekáer - Gazdasagportal.hu

NAV: tovább egyszerűsödött az ekáer

Tovább egyszerűsödött az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) április 1-jétől, a nem kockázatos termékek esetében a gazdálkodók jelentős része néhány adat megadásával egyszerűsített bejelentést tehet – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

A nem kockázatos termék esetében egyszerűsített bejelentést tehet az adózó, ha a bejelentést megelőzően két évvel kimutatott éves nettó árbevétele az 50 milliárd forintot, saját termelésű készletértékesítéséből származó nettó árbevétele a 40 milliárd forintot elérte, szerepel a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisában és adószáma nincs felfüggesztve.
Az egyszerűsített bejelentéskor csak a feladó és a címzett adatait – nevét, adószámát -, valamint a nem kockázatos termék belföldi fuvarozására használt gépjármű rendszámát kell bejelenteni.
Az egyetemes postai szolgáltatók szintén egyszerűsített bejelentést tehetnek.
Április 1-jétől belföld-belföld viszonylatban, ha a nem kockázatos terméket a címzett fuvarozza vagy fuvaroztatja el, az ekáer-ben a feladó helyett a címzett jelenti be a szállítmányt.
Az adózó érvénytelenítheti a 15 napig érvényes ekáer-számot, de április 1-jétől az érvénytelenítés esetén annak indokát is meg kell adni.
Az igényelt ekáer-szám érvényességi idejét továbbra sem lehet meghosszabbítani, annak lejárta esetén új számot kell igényelni – áll a NAV közleményében.(MTI)

Scroll To Top