NATO: Oroszország tartsa be az INF-szerződést

Oroszországnak ellenőrizhető módon vissza kell térnie a közepes vagy annál kisebb hatótávolságú nukleáris vagy hagyományos fegyverek felszámolását előíró INF-szerződés keretei közé – áll a NATO-főtitkár szerda délután kiadott közleményében.

“A szerződés fenntartása mindenki biztonságát erősíti, beleértve Oroszországot is” – húzza alá közleményében Anders Fogh Rasmussen.
A közleményből kiderül, hogy az Egyesült Államok tájékoztatta a NATO legfőbb döntéshozó szervét, az Észak-Atlanti Tanácsot arról, hogy meggyőződése szerint Oroszország megsértette és továbbra is megsérti az INF-szerződést, amely kimondja, hogy sem az Egyesült Államok, sem Oroszország nem rendelkezhet, nem állíthat elő és nem tesztelhet olyan rakétát, amelynek a hatótávolsága 500 és 5500 kilométer közé esik, sem kilövő berendezést nem építhet vagy birtokolhat ilyen rakétákhoz.
Az 1987-ben Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár által aláírt, és egy évvel később hatályba lépett INF-szerződés a NATO-főtitkár szerint azáltal erősíti Európa stabilitását és biztonságát, hogy csökkenti a stratégia célpontok elleni olyan támadások lehetőségét, amelyek esetén igen rövid idő áll rendelkezésre a reagálásra, a védekezésre.
A közlemény emlékeztet, hogy az INF szerződés különleges történelmi jelentőségű dokumentum, miután rakéták teljes rendjének ellenőrizhető megsemmisítését írta, írja elő.
“Ez továbbra is az euroatlanti biztonság kulcseleme, amely kölcsönös biztonságunk hasznára válik, és amelyet meg kell őrizni” – áll a NATO főtitkárának közleményében.
A The New York Times kedden adta hírül, hogy Washington szerint Moszkva többször is engedély nélküli hajtott végre teszteket a szerződés hatálya alá eső cirkálórakétákkal, semmibe véve ezzel az INF-egyezmény előírásait.(MTI)

Scroll To Top