Gázai konfliktus – Konzultációra hazarendelte izraeli nagykövetét öt latin-amerikai ország

Öt latin-amerikai ország konzultációra hazarendelte izraeli nagykövetét, így tiltakozva az izraeli hadsereg gázai hadművelete ellen – közölte szerdán a Háárec című izraeli újság honlapja.

Brazília, Chile, Ecuador, Peru és Salvador is bejelentette, hogy visszahívta konzultációra izraeli nagykövetét.
A chilei külügyminisztérium képviselője Santiago de Chilében azt nyilatkozta, hogy az “izraeli hadműveletek eszkalációja” miatt hazarendelik nagykövetüket, Jorge Monterót.
Jigál Palmor, az izraeli külügyminisztérium szóvivője úgy vélekedett, hogy a latin-amerikai országoknak ez a lépése a Hamászt bátorítja. „Izrael mélységes csalódottságának ad hangot Salvador, Peru és Chile elhamarkodott döntése nyomán” – mondta Palmor. “Lépésük ösztönzést jelent a világ számos országában terrorszervezetként nyilvántartott Hamász számára” – tette hozzá.
“Izrael azt várja a terrorizmussal szemben álló országoktól, hogy felelősségteljesen viselkedjenek és ne jutalmazzák a terroristákat” – folytatta Palmor.
A chilei kormány azonban úgy értékeéi, hogy az izraeli hadműveletek a jelenlegi formájukban a palesztin lakosság “kollektív büntetésének” tekinthetők és megsértik a nemzetközi jog alapvető szabályait. A chilei állásfoglalásban elítélték az Izrael elleni rakétatámadásokat, ám egyúttal úgy vélekedtek, hogy az izraeli válasz aránytalanul erős. A közlemény egyben felszólított a gázai ellenségeskedés haladéktalan befejezésére is.(MTI)

Scroll To Top