Müncheni konferencia – A német védelmi miniszter szerint nincs szükség EU-hadseregre

Nem kell létrehozniuk az uniós tagországoknak egy közös hadsereget, hanem inkább jobban együtt kellene működniük egymással, az Európai Uniónak (EU) pedig a NATO-val – mondta a német védelmi miniszter pénteken a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferenciát megnyitó beszédében.

Thomas de Maiziére szerint a közös európai hadsereg gondolata sokakat riaszt, ezért inkább az együttműködésre kell koncentrálni. Érdemes lenne például összehangolva használni a kapacitásokat a légi felderítés és a repülés közbeni tankolás vagy éppen a logisztika és a kiképzés területén – mondta a német védelmi miniszter, hangsúlyozva, hogy az anyagi lehetőségek igen korlátozottak, az uniós országok ezért csak a hatékonyság fokozásával tudják növelni védelmi képességüket.
Az EU és a NATO között is szorosabb együttműködésre van szükség. Nem arról kell beszélni, hogy „EU vagy NATO, hanem arról, hogy EU és NATO, okos munkamegosztásban”. Németország ezzel összefüggésben hozzá kíván járulni ahhoz, hogy „Franciaország mind inkább NATO-barát, Nagy-Britannia pedig EU-barát” politikát folytasson.
Az EU és az Egyesült Államok viszonyáról szólva Thomas de Maiziére kiemelte: az európaiak és az amerikaiak számíthatnak egymásra, hiszen az EU az Egyesült Államok számára talán nem az elképzelhető legjobb partner, de az biztos, hogy a lehetséges partnerek közül a legjobb.
A német védelmi miniszter szerint helyes döntés volt a francia katonai akció megindítása Maliban. Az intervenció azonban csak egy hosszú folyamat első része, a tartós békét pedig nem garantálja a katonai fölény. Az EU-nak fontos szerepe lehet a hosszabb távú stabilizációban, a NATO-t kiegészítve sokat tehet a katonai, politikai és gazdasági lépések összehangolásáért – mondta Thomas de Maiziére.
A 49. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferenciára csaknem 90 országból érkeztek részvevők a bajor fővárosba, köztük Joe Biden amerikai alelnök és a washingtoni szenátus tíz tagja, több mint tucatnyi ország – köztük Irán és Oroszország – külügyminisztere, nagyjából 10 kormányfő, csaknem 70 védelmi miniszter és több mint 50 vállalatvezető. Magyarországot Hende Csaba honvédelmi miniszter képviseli. A vasárnapig tartó informális tanácskozáson egyebek között a mali és a szíriai válságról, az iráni hatalmi törekvésekről, az euróövezeti válságról, a délkelet-európai és kaukázusi biztonsági helyzetről, és az európai védelmi politika jövőjéről tartanak pódiumbeszélgetéseket, előadásokat. (MTI)

Scroll To Top