A Fehér Ház elítélte az ankarai amerikai követség elleni támadást

A Fehér Ház és a NATO pénteken határozottan elítélte az ankarai amerikai követség elkövetett támadást.

Jay Carney, az amerikai elnöki hivatal szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok együttműködik a török hatóságokkal a felelősök kézre kerítése érdekében.
A szóvivő szerint még nem tudják, hogy ki áll az öngyilkos merénylet hátterében, de hangsúlyozta, hogy az terrortámadásnak minősítendő.
A török hatóságok szerint a merénylet hátterében, amelyben az elkövető mellett egy női biztonsági őr is életét vesztette, egy szélsőbaloldali szervezet áll. Sajtóértesülések szerint az elkövető Ecevit Sanli, a Népi Felszabadító Forradalmi Párt/Front tagja volt.
A fehér házi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján hangot adott meggyőződésének, hogy Chuck Hagel védelmi miniszteri kinevezését a szenátus annak ellenére is jóvá fogja hagyni, hogy jelölt csütörtöki védelmi bizottsági meghallgatása meglehetősen viharos volt. Carney elítélte a Hagel ellen John McCain republikánus szenátor által vezetett „zajos” támadást és úgy vélekedett, hogy annak hatására többen fognak a Pentagon élére kijelölt politikusra szavazni.
Határozottan elítélte az ankarai merényletet a NATO is. Brüsszelben kiadott közleményében Anders Fogh Rasmussen főtitkár úgy fogalmazott: „elfogadhatatlan cselekedetről van szó az egyik tagország diplomáciai szolgálata ellen egy másik tagállam területén”.
A politikus elítélte azt is, hogy a merénylő „a legkevésbé sem volt tekintettel az emberi életre és a diplomáciai testület sérthetetlenségére”. Megismételte, hogy „a terrorizmust semmilyen formájában és megnyilvánulásában nem lehet eltűrni”. (MTI)

Scroll To Top