Moody’s: stabil hitelképességi kilátással kezdik 2022-t az államadósok

Az idei negatívról pozitívra javította a világgazdasági szintű szuverén hitelképességre érvényben tartott, 2022-re szóló kilátását szerdán a Moody’s Investors Service, azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a koronavírus-válság sokkja után megindult globális kilábalás jövőre is folytatódik. A cég hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az államadósság-terhek visszatérése a járvány előtti szintekre a következő években még nem valószínű.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott tanulmánya szerint a folytatódó világgazdasági fellendülés növeli a költségvetési bevételeket, és lehetővé teszi, hogy a kormányok leépítsék a koronavírus-járvány hatásainak kivédésére bevezetett rendkívüli ösztönzők némelyikét.
Az államháztartási hiányok csökkenése és a szilárd ütemű gazdasági növekedés a legtöbb gazdaság államadósság-terheinek stabilizálódását eredményezi, bár várhatóan jelentősen a járvány előtti szintek felett – áll a Moody’s szerdai elemzésében.
A cég közölte: az általa az idei év eleje óta szerdáig végrehajtott 78 államadós-besorolási akció többsége stabil vagy pozitív irányú volt.
A kimutatás szerint a Moody’s az idén eddig 14 szuverén adós esetében mindössze 16 leminősítést jelentett be. A cég tavaly 29 államadós-osztályzatot rontott összesen 36 alkalommal.
A Moody’s idei pozitív hitelminősítői lépéseinek kedvezményezettjei között volt Magyarország: a hitelminősítő szeptember végén az addigi „Baa3”-ról egy fokozattal „Baa2”-re javította a magyar államadós-osztályzatot, amelyre azóta stabil kilátást tart érvényben.
A döntés indoklásában a cég a felminősítés fő tényezői között kiemelte, hogy a magyar gazdaság növekedése erőteljesen visszalendült az idei év első felében, és ezt a hatékony költségvetési és monetáris politika is segítette.
A hitelminősítő várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) potenciális növekedése évi 3-4 százalék környékén lesz a következő öt évben.
A Moody’s véleménye szerint Magyarország a „Baa” besorolási kategórián belül azon kevés szuverén adós között lesz, amelyeknek a 2020-2023-as időszakban sikerül csökkenteniük GDP-arányos államadósság-rátájukat.
A Moody’s előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a magyar államadósság-ráta csaknem 4 százalékponttal a hazai össztermék 76,7 százalékára csökken ebben az időszakban.

A 2022-re szóló globális szuverén hitelképességi kilátás pozitívra javításához fűzött szerdai elemzésében a hitelminősítő közölte ugyanakkor: csak néhány magasan fejlett gazdaság esetében tartja valószínűnek, hogy az államadósság-ráták a koronavírus-járvány előtti szintek alá csökkenjenek.
A Moody’s szerint Franciaország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok államadósság-rátája egyaránt jelentősen a járvány előtt mért szintek felett marad. A cég Németország, Írország és Portugália esetében tartja valószínűbbnek a járvány előtti államháztartási helyzet helyreállítását.
A Moody’s számításai szerint tavaly GDP-arányosan számolva átlagosan 11 százalékponttal emelkedett a világgazdasági szintű államadósság-ráta.
A cég közölte: várakozása szerint ebben a helyzetben még évekig rekordközelben maradnak a szuverén adósságterhek, mivel ahhoz, hogy az államadósság-ráták csökkentésével újra meg lehessen teremteni a koronavírus-járvány előtti államháztartási mozgásteret, sok esetben valószerűtlenül hatékony szerkezeti reformok végrehajtására és/vagy politikailag irreális – ezért valószínűtlen – mértékű költségvetési konszolidációs lépésekre lenne szükség.(MTI)

Scroll To Top