MNB: stressztűrők a hazai és az uniós biztosítók

A magyar biztosítókat az uniós átlagnál kevésbé érintené kedvezőtlenül a tartósan alacsony hozamkörnyezet, és többségük felkészült az új európai tőkekövetelményekre is – közölte a Magyar Nemzeti Bank az MTI-vel, hétfőn.

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) 2014. december 1-jén tette közzé uniós szintű biztosítási stressz tesztjének eredményeit. Az MNB az európai stressz teszttel párhuzamosan a hazai piacon – önkéntes részvétel és 85 százalékos lefedettség mellett – végzett egy mennyiségi hatástanulmányt is az egyedi biztosítóknál a Szolvencia 2 tőkerendszerre történő áttérés következményeit vizsgálva.
Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) biztosítási stressz tesztjének célja az volt, hogy megvizsgálja a biztosítási ágazat általános rugalmasságát és a főbb gyengeségeit azonosítsa, valamint annak kiderítésére is vállalkoztak, hogy a piaci szereplők mennyire készültek fel a 2016-tól bevezetendő Szolvencia 2 tőkekövetelmények teljesítésére.
A jegybank megállapította, az új, szigorúbb tőkekövetelményekre való áttérés mind összpiaci, mind egyéni szinten az összeurópai kitettségekhez képest lényegesen kevesebb kockázatot hordoz: az összes hazai biztosító 13 százalékánál lesz szükség az MNB-nek az eddiginél is kiemeltebb “felügyeleti figyelmére”.
Ezekhez a biztosítókhoz azonban együttesen a teljes eszközállomány jóval kevesebb, mint 1 százaléka tartozik, így az EIOPA forgatókönyveiben feltételezett kedvezőtlen hozamkörnyezet – mind összességében, mind egyedileg – az uniós átlagnál kisebb mértékben érintené a magyarországi biztosítókat.
Az EIOPA stressz tesztjében az európai biztosítási piac több mint fele képviselte magát. A teszt – a Szolvencia 2 bevezetését modellező – alapmoduljában 60 csoport és 107 egyéni biztosító, míg az alacsony hozam moduljában 225 egyedi piaci szereplő vett részt. Az első felmérésben a magyar biztosítókat a csoportokon keresztül számították be, a második modul viszont közvetlenül kiterjedt a hazai szereplőkre is.
A stressz teszt eredményei alapján a biztosítási ágazat általában megfelelően tőkésített és már most meg tudna felelni a Szolvencia 2 szigorúbb feltételeinek. A vizsgált biztosítók mindössze 14 százalékának – a teljes eszközállomány 3 százalékánál – csökkenne 100 százalék alá a szavatolótőke-szintje az új uniós tőkeelőírások bevezetése után. Ha a piacon az eszközérték csökkenése és alacsonyabb kockázatmentes kamatláb együttesen jelentkezne (“ez a kettős csapás” stressz-forgatókönyve), a vizsgált uniós biztosítók 56 százalékának tőke-ellátottsági szintje még mindig elegendő maradna. Tartósan alacsony hozamszint esetén az érintett biztosítók 24 százaléka nem érné el az uniós tőkekövetelményeket – olvasható az MNB közleményében.(MTI)

Scroll To Top