MNB-program – Hétfőn a közepes méretű bankokkal tárgyal a jegybank

A nyolc nagybank vezetőjének részvételével megtartott hétfői munkareggeli után egy héttel a közepes méretű pénzintézetek képviselőivel egyeztet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gazdaságélénkítő programjáról – közölte szerdán az MNB honlapján.

A jegybank egyben jelezte: a következő időszakban folytatni kívánja az egyeztetést a növekedési hitelprogramról.
Hétfőn nyolc magyarországi nagybank vezetőjével tárgyalt az MNB vezetése. A jegybank akkori közleménye szerint az ülésen a pénzintézetek üdvözölték az együttműködést és a program meghirdetését, továbbá megállapodtak abban, hogy a program még kidolgozásra váró részleteit rendszeres egyeztetés keretében együtt alakítják ki.
A jegybank április 4-én három intézkedésből álló programot hirdetett a vállalati hitelezés ösztönzése és a pénzügyi rendszer sebezhetőségének csökkentése érdekében. A jegybank egyrészt – a kereskedelmi bankok útján – a mikro-, kis- és középvállalatokat 250 milliárd forintnyi kedvezményes hitellel támogatná. Másrészt, a kkv-k 250 milliárd forint értékben válthatnák át devizahiteleiket kedvezményes kamatozású forinthitelre.
A program harmadik pillére értelmében a kereskedelmi bankok a jegybankkal kötendő megállapodás alapján mintegy 20 százalékkal, 3600 milliárd forintra csökkentenék a jegybanknál tartott kéthetes jegybanki kötvényállományukat, miközben a jegybank a devizatartalék terhére hasonló értékben biztosítana számukra devizaforrást rövid lejáratú külső adósságuk törlesztésére. (MTI)

Scroll To Top