BGF: nettó 100-150 ezer forintot keresnek a kereskedelemben és a vendéglátásban a frissdiplomások - Gazdasagportal.hu

BGF: nettó 100-150 ezer forintot keresnek a kereskedelemben és a vendéglátásban a frissdiplomások

A kereskedelemben és a vendéglátóiparban a vállalatok 92 százaléka foglalkoztat frissdiplomásokat, jellemzően 100-150 ezer forint nettó kezdő bérrel. Többnyire a végzettségüknek megfelelő munkakörben kezdik a pályát a fiatal szakemberek, akiktől egyebek mellett biztos idegennyelv-ismeretet és jó kommunikációs készséget várnak el – derült ki a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Karrier Napján kiállító 26 jelentős vállalat részvételével végzett kutatásból.

A BGF szerdai közleménye szerint frissdiplomás munkaerőt a megkérdezettek körében két vállalat kivételével minden cég foglalkoztat. A cégek 69 százaléka szerint új munkatárs kiválasztása esetén számít, hogy a pályázó a munkakörnek megfelelő szakon szerzett oklevelet, 8 százalékuk ezt elengedhetetlennek tartja.
A vállalati visszajelzések alapján az idegennyelv-ismeret és a jó kommunikációs készség mellett a határozottság, önállóság, a pozitív kisugárzás és a rugalmasság a legfontosabb elvárás.
A felmérésben részt vevő vállalatok 61 százaléka 100-150 ezer forint között, 22 százaléka pedig 150-200 ezer forint között határozta meg a frissdiplomások nettó átlagkeresetét. A vendéglátóiparban és a kereskedelemben a cégek 8 százalékánál kereshet a pályakezdő 200 ezer forint felett. Ugyanakkor 100 ezer forintnál alacsonyabb kezdő bért csupán a vállalatok 9 százaléka jelölt meg.
A szakmai gyakorlatot kifejezetten támogatták a megkérdezett munkaadók, két kivétellel minden cég pozitívan nyilatkozott erről a képzési formáról. (MTI)

Scroll To Top