MNB – Növekedési hitelprogramot indít a jegybank

A növekedés támogatására és a hitelezés bővítésére három intézkedésből álló növekedési hitelprogram indításáról döntött a jegybank monetáris tanácsa – jelentette be a testület eseti, csütörtöki ülését követően Matolcsy György jegybankelnök.

Döntően a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak olcsó hitelforrást, 250 milliárd forintos refinanszírozási hitelkeretet nyújt fejlesztési és forgóeszköz célokra, illetve uniós programok saját erejére a jegybank a kereskedelmi bankokon keresztül. A jegybank a kereskedelmi bankoknak nulla százalékos kamattal biztosítja a forrást, amelyek maximum plusz 2 százalékos kamatot számíthatnak fel, amit esetleg egy 0,5 százalékos garancia-díj növelheti.
Ugyancsak 250 milliárdos keretből a kkv-knak devizahitel-kiváltó lehetőséget biztosítanak, aktuális árfolyamon. Ezáltal a kkv-k devizahitel-állományának 30 százaléka váltható át forintra.
A kéthetes MNB-kötvényállományt 4500 milliárd forintról 3600 milliárdra csökkentik, a devizatartalékokból biztosított devizacserével, amely 3 milliárd euróval csökkenti a devizatartalékot. (MTI)

Scroll To Top