Elemzők: bíztató a kiskereskedelmi adat

A körülményekhez képest bíztató a februári kiskereskedelmi forgalmi adat az MTI által megkérdezett elemzők szerint, és a Nemzetgazdasági Minisztérium is kiemeli, hogy a kiskereskedelemi forgalom alakulása javuló fogyasztói hangulatra utal.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki közlése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2013. februárjában 1,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, amit alapvetően az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem (2,6 százalék), illetve az üzemanyag-kiskereskedelem (4,0 százalék) csökkenése befolyásolt.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében kiemeli, hogy a kiskereskedelemi forgalom alakulása javuló fogyasztói hangulatra utal.
A tárca kifejti: a kiskereskedelmi eladások csökkenése 1,4 százalékra mérséklődött, amely megegyezik az előző év azonos időszakában tapasztalt változás mértékével. Ezzel a tavalyi év második felétől látható kedvezőtlen tendencia enyhülni látszik. A kiskereskedelem aggregált szintjének változásában elsősorban a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelemi üzletek forgalma játszott szerepet, amely a korábbi hónapoknál kedvezőbb irányba mozdult el – olvasható a közleményben.
Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: a várakozásoknál jóval kedvezőbben alakult a kiskereskedelmi forgalom februárban, mivel a visszaesés mértéke 1,4 százalékra mérséklődött a januári 2,6 százalékot követően. Felhívta a figyelmet arra, hogy az előzetes becslés alapján a kiskereskedelmi értékesítések mintegy 0,5-0,7 százalékkal haladhatták meg az előző havit, ami egyértelműen a fogyasztás stabilizálódására, kisebb élénkülésére utal.
Az élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma februárban 2,6 százalékkal csökkent, a nem-élelmiszer ágazatok forgalma 0,3 százalékkal mérséklődött, ez utóbbi lényeges javulás a korábbi hónapokhoz képest – fejtette ki az elemző.
Suppan Gergely a bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskedelmi forgalom stabilizálódására számít, bár alacsony szinten, ami az év második felében bázishatások miatt akár kisebb növekedést is mutathat. A stabilizálódást a január-március között megugró fogyasztói bizalom is előre vetíti, ami azonban még nem elégséges ahhoz, hogy érdemi fordulat kezdődjön az idei évben. Idén összességében 0,5 százalék körüli mértékben csökkenhet a kiskereskedelmi forgalom.
Török Bálint, a Buda-Cash elemzője is kiemelte, hogy a vártnál jobb lett, így a „körülményekhez képest” bíztató a februári kiskereskedelmi adat, mivel megállt az a csökkenés, ami a tavalyi évet jellemezte. Ezzel a 2009 és 2011 közötti stagnáláshoz tért vissza a kiskereskedelem, de már az is kedvező, hogy megállt a visszaesés.
Emelkedésre azonban a következő hónapokban még nem számít a szakértő, mivel sokan törlesztenek továbbra is hitelt és magas a munkanélküliség. Török Bálint szerint ugyanakkor a februári adat tükrében 2013 második felében már nagyobb eséllyel lehet növekedés a kiskereskedelemben. (MTI)

Scroll To Top