MNB: nőtt a bankok forintlikviditása februárban

Februárban a bankrendszer forintlikviditása növekedett, ami egyrészt a kéthetes MNB-kötvény teljes átlagállományának nagyobb, másrészt a hitelintézetek átlagos egynapos betétállományának kisebb mértékű növekedésében tükröződött – közölte az MNB az előzetes statisztikai mérlegadatai alapján kedden.

Az MNB-kötvény esetében a belföldiek átlagállománya 75,5 milliárd, a külföldiek tulajdonában lévő állomány 75 milliárd forinttal nőtt februárban. A teljes havi átlagállomány 4411 milliárd forint volt.
A hitelintézetek átlagos egynapos betétei 5,5 milliárd forinttal 76,1 milliárd forintra emelkedtek.
A forgalomban lévő készpénz átlagállománya az előző hónaphoz képest kismértékben, 5,5 milliárd forinttal csökkent februárban.
Februárban a külföldi követelések átlagos állománya 157,7 milliárd forinttal csökkent az előző hónaphoz képest. A csökkenést indokolja, hogy február 6-án 1 milliárd euró értékben deviza államkötvény járt le. Ezzel ellentétes hatást gyakorolt a február 19-i, 3,25 milliárd dollár értékű államkötvény-kibocsátás, amelynek az átlagállományban kevésbé jelentős a hatása, a külföldi követelések hó végi állományának növekedését azonban nagyrészt ez indokolja.
A központi kormányzat betéteinek 50,5 milliárd forintos átlagállomány-csökkenését további forint államkötvény lejárat magyarázza.
A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege kismértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, a túltartalékolás 7,8 milliárd forint volt, amely továbbra is elenyésző a 460,5 milliárd forintos kötelezettséghez képest.(MTI)

Scroll To Top