Minden budapesti Lufthansa járat elindul csütörtökön

Minden budapesti járatát elindítja csütörtökön a Lufthansa – közölte Lichtenberger Tamás, a légitársaság repülőtéri vezetője szerdán az MTI érdeklődésére. A német légifuvarozó egyes pilótái szerda után csütörtökön is sztrájkolnak.

Elmondása szerint csütörtökön a munkabeszüntetés a hosszú távú és a teherszállító járatokat érinti, nem lesz akkora hatása, mint a szerdainak. Emlékeztetett: szerdán összesen hét budapesti járatot töröltek, ami közel 750 utast érintett, de senki nem maradt a Liszt Ferenc repülőtéren, minden utasnak tudtak megfelelő alternatívát kínálni.
A sztrájk oka, hogy a Lufthansa 5400 pilótáját tömörítő Vereinigung Cockpit szakszervezet nem ért egyet a társaság nyugdíjazási terveivel. A Lufthansa pilótái 55 éves kortól mehetnek nyugdíjba, az átlagos nyugdíjba vonulási kor pedig 58 év, ami a szakmában alacsonynak számít. A munkaadó az ösztönzőrendszer átalakításával azt kívánja elérni, hogy a pilóták 60 éves kor felett menjenek nyugdíjba. A szakszervezet ezt ellenzi.
Martin Riecken, a Lufthansa kommunikációs igazgatója egy Budapesten más témában tartott keddi sajtótájékoztatón az MTI kérdésére válaszolva elmondta, folyamatosan tárgyalnak a VC-vel, két hete új ajánlatot tettek, ezért meglepte őket a szerdai munkabeszüntetés híre. Hozzátette: a vita lényege, hogy egy régi privilégiumot szeretne a szakszervezet megtartani, a Lufthansa viszont vezető szerepét szeretné megőrizni, de ez a VC követeléseivel nem egyeztethető össze.(MTI)

Scroll To Top