Devizahitelek – Fidesz: újabb időhúzó taktika bukott meg

A Fidesz szerint szerdán újabb időhúzó taktika bukott meg, és a bankoknak bele kell törődniük abba, hogy az elszámoltatás nem kerülhető meg, nem alkotmányellenes.

Ezt a nagyobbik kormánypárt közölte szerdán az MTI-vel, utalva arra, hogy az Alkotmánybíróság újra megerősítette, hogy a devizahiteles törvény végrehajtása alól nem lehet kibújni.
“A bankoknak vissza kell fizetniük a családoktól tisztességtelenül elvett pénzeket és forintosítaniuk kell a devizahiteleket, így a törlesztőrészletek rövid időn belül átlagosan 25 százalékkal csökkennek” – írták a közleményben, hozzátéve: ha a baloldalon és a Jobbikon múlik, akkor ez nem történhetett volna meg, ugyanis számos képviselőjük nem szavazta meg a törvényt.
Az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán elutasította a Kúria jogegységi döntését törvénybe foglaló első devizahiteles törvény egyik szakaszával kapcsolatban benyújtott alkotmányjogi panaszokat.
Három pénzügyi intézmény és egy adós természetes személy tavaly októberben terjesztett elő alkotmányjogi panaszt, amelyben az árfolyamrés tisztességtelenségének törvény általi megállapítására vonatkozó szabályozás megsemmisítését indítványozta.
Az Ab honlapján szerdán közzétett határozatból kiderül, hogy az Alkotmánybíróság nem találta megalapozottnak az alkotmányjogi panaszokat: a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló, 2014. évi XXXVIII. törvény panaszban kifogásolt 3. paragrafusa így nem alaptörvény-ellenes, azt nem kell megsemmisíteni.(MTI)

Scroll To Top