Milliárdok sorsa a tét – Hajrá az 1%-ért! - Gazdasagportal.hu

Milliárdok sorsa a tét – Hajrá az 1%-ért!

Idén az adózók többsége, mintegy 3,8 millió magánszemély részére az adóhatóság készíti el az szja-bevallás tervezetét. Ezek a bevallások mintegy 12 milliárd forintnyi civil szja 1%-ot érnek, ami azonban a rendelkezések tömeges elmaradása esetén az államkasszában marad. A potenciális 1% felajánlók mozgósítása céljából sietett a civilek segítségére a NAV Észak-budapesti és Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatósága valamint a Magyar Fundraising Akadémia közös fóruma április 26-án.

Száz főt meghaladó érdeklődő tömeg vett részt a szerdai fórumon, melynek dedikált célja volt felkészíteni a civilszervezeteket az szja 1% kampányszezon hajrájára. Az szja 1% felajánlás 20 éves történetében mindeddig töretlen tendencia a felajánlással élő adófizetők arányának kismértékű, de folytonos növekedése évről évre. A 2017-ben elindított új e-szja rendszerrel a bevallástervezet-készítés roppant kényelmes, ám ennek ára lehet az, hogy az adófizetők a civileknek szánt 1%-ra nem fordítanak ezentúl figyelmet.

Az észak-pesti NAV előadótermében tartott civil rendezvényen Varga-Biller Katalin adóügyi igazgatóhelyettes az új rendszer eddigi tapasztalatait és számtalan praktikus tanácsot osztott meg a civil hallgatósággal. Az 1%-os pénzek utólagos elszámolásának feltételeiről Dr. Komáromi Zsolt főosztályvezető tartott előadást, felhívva a figyelmet az eljárás buktatóira és a tipikus hibákra.

Az adófizetők döntési hátterének, az 1%-ról történő rendelkezés mozgatórugóinak megértéséhez adott támpontokat a Human Dialog és az Emocionális Marketing 2016-os reprezentatív 1% motivációs kutatásának ismertetése. A felajánlással nem élők a felmérés következtetései szerint elsősorban informatív, edukatív kampányokkal lennének meggyőzhetők. Az 1%-ukról rendelkezők többsége tipikusan hű marad a kiválasztott civilszervezethez, akár éveken át ugyanannak juttatva adóforintjait.

A konkrét kommunikációs tevékenységeikhez 5 pontos listát kaptak útmutatóul a résztvevők a Magyar Fundraising Akadémia szakembereitől, olyan praktikus tanácsokkal, fogásokkal, melyek néhány nap alatt megvalósíthatóak és hatékonyabbá teszik az 1% megszerzéséért folytatott kampányolást: mi és hogyan jelenjen meg weboldalukon és a közösségi médiában, melyek azok az üzenetek, amik a leginkább képesek megszólítani az adófizetőket.

Az esemény végén a civilszervezetek képviselőiből álló hallgatóság tapssal fejezte ki tetszését az adóhatóság tisztviselőinek a civil 1%-ok megmentése érdekében tett erőfeszítésükért. Eredményhirdetés szeptember elején, akkor publikálja majd a NAV a 2017-es szja bevallás tapasztalatait és aggregált eredményeit, köztük a civil 1% idei alakulásának számait. Az adófizetők a korábbi években megszokottnál többféle módon, elektronikusan, postai úton, az adóbevallással egyidejűleg vagy éppen külön intézve is rendelkezhetnek 1%-ukról, a lényeg, hogy ezt május 22-ig megtegyék. A gesztus jelentősége milliárdos, hiszen átlagosan 4000 Ft-ot jelent a civileknek egy felajánlás!

Scroll To Top