Merkel: a transzatlanti szabadkereskedelmi övezet az EU legfontosabb projektje

Az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi övezet kialakítása a legfontosabb uniós projekt Angela Merkel német kancellár szerint.

A kancellár a német parlamentben csütörtökön elmondott beszédében kiemelte: a transzatlanti szabadkereskedelmi övezet az európai értékek védelmének és érdekek érvényesítésének eszköze. Az övezet létrehozása nem csupán a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést ösztönzi, hanem kellő erőt biztosít az egész világon érvényes technológiai szabványok alakításához.
Ha az EU és Amerika nem fog össze, akkor a gazdasági eredményességet döntően befolyásoló standardokat, szabványokat a globalizált világ más erőközpontjai határozzák meg a saját termelési és munkaerő-piaci érdekeiknek megfelelően, amelyek számos esetben „igen távol állnak a mi értékeinktől”. A szabadkereskedelmi megállapodás így „messze a legfontosabb projekt az EU jövőjében” – mondta a német kancellár.
Az EU és a washingtoni vezetés közötti tárgyalások az idei első félévben kezdődhetnek el – tette hozzá Angela Merkel, hangsúlyozva, hogy a német kormány mindent megtesz a tárgyalási folyamat sikeréért.
Az EU régóta szorgalmazza a transzatlanti szabadkereskedelmi övezet létrehozását. Brüsszeli becslések szerint ennek révén 0,5 százalékkal növekedhet az EU összesített hazai összterméke (GDP), és legkevesebb egymillió munkahely jöhet létre.
Barack Obama február közepén, a második elnöki ciklusának programját felvázoló beszédében kiemelte, hogy az Egyesült Államok készen áll az átfogó transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség kiépítésére, az Európai Bizottság pedig közölte, hogy a tárgyalások június végéig megkezdődnek és várhatóan nagyjából két évig tartanak majd. „Hamarosan együtt alkotjuk majd a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetét” –  mondta José Manuel Barroso, a brüsszeli bizottság elnöke.
Az EU és az Egyesült Államok között jelenleg naponta mintegy 2 milliárd euró értékben cserélnek gazdát áruk és szolgáltatások. (MTI)

Scroll To Top