Melyik szakmunkák a legkeresettebbek egy építkezésen?

Image of engineering objects on workplace top view.Construction concept. Engineering tools.Vintage tone retro filter effect,soft focus(selective focus)

A szakemberhiány és a gazdasági körülmények nem könnyítik meg a helyzetét azoknak, akik költözésre, felújításra adják a fejüket. Habár egyes munkákat házilag is elvégezhetünk, szinte teljesen leállhat a munka, ha nem szervezzük meg időben annak folyamatát, és nem egyeztetünk előre.

Nő az építkezési kedv: hiába az igény a jó szakemberekre, nagy a hiány

A 2020-as évek hiába szólnak járványokról, háborúról és gazdasági válságról, az építkezési kedv egyre csak nő. Ami viszont komoly gondot jelent, hogy ezzel arányosan nem nő a szakemberek száma. Sőt, még közülük is sokan külföldre mennek. Ugyanakkor nem lehetne azt mondani, hogy ne érné meg asztalosnak, villanyszerelőnek, vagy épp burkolónak állni. Hiszen sorban állnak a jó szakemberekért, és meg is fizetik őket. Aligha marad munka nélkül az, aki a legfontosabb szakmunkák egyikét űzi.

Asztalos

Az asztalos az egyik legősibb mesterség. A beépítendő szerkezeti elemek megtervezésében, kivitelezésében és megalkotásában egyaránt részt vesz. Aligha találni olyan építkezést, ahol ne lenne szükség erre a szakmunkára. Igaz, házilag is elvégezhetünk bizonyos feladatokat. Ha az egyszerűbb, összeszerelési munkákat mi magunk végezzük el, azzal pénzt és időt is spórolhatunk. A komolyabb feladványokat pedig érdemes képzett szakembernek végezni.

Villanyszerelő

Egyes adatok szerint Magyarországon körülbelül minden harmadik építkezésen előfordul, hogy a nem megfelelő munka komoly, akár több százezres károkat okozott a tulajdonosoknak. Az építőipari szakemberek közül az egyik leginkább becsben tartott mesterség a villanyszerelő. Egy új ház építésénél kifejezetten fontos, hogy a hálózati rendszerek a megfelelő módon legyenek kivitelezve. Az építészeti tervrajzok, áramköri rajzok és egyéb dokumentumok tesztelése, kialakítása az ő hatáskörükbe tartozhat. Mondani sem kell, hogy óriási az igény a jó szakemberekre.

Burkoló, kőműves

Jó burkolót találni talán még nehezebb napjainkban, mint asztalost, vagy villanyszerelőt. Pedig a csempézéshez, járólapozáshoz nagy szükség lehet a munkájára. A kőműves jellegű feladatokhoz egyre nehezebb időben megtalálni a megfelelő szakembert, pedig igény bőven van rá. Legyen szó járda, terasz, garázs, vagy akár a fürdőszoba burkolásáról, felújításáról.

Víz-, gáz- és fűtésszerelő

Víz-, gáz-. fűtésszerelés: szintén alapvető szakmunkák, amelyek nélkül egy épület sem készülhet el. A vezetékek minőségi összeszerelése, a csatlakozás szilárdsága és a megfelelő tömítés egyaránt a hatáskörük közé tartozik, amit leginkább egy csőszerelő présgép segítségével lehet biztosítani. A szerelők leggyakrabban a 35 milliméteres átmérőjű gépekkel dolgoznak.

Forrás: Zákány Szerszámház

Szükséges eszközök, szerszámok építkezéshez

Bármilyen szakmát is választ az ember, vagy dönt úgy, hogy házilag végez el egyes építkezési feladatokat, komoly összegek kellenek ahhoz, hogy minden szükséges eszközt, szerszámot beszerezzen. Éppen ezért érdemes jó ár-érték arányra, megbízhatóságra törekedni minden szempontból.

A Zákány Szerszámház széles kínálatában szinte minden szakember, hétköznapi barkácsoló számára megtalálható a szükséges szerszám. Kérdés esetén pedig kollégáink állnak rendelkezésre, akiktől a különböző részletekkel, és a rendeléssel kapcsolatban is lehet érdeklődni.

Scroll To Top