Megvonta Nagy-Britanniától az „Aaa” besorolást a Moody’s

Megvonta Nagy-Britanniától a lehetséges legjobb, „Aaa” államadós-besorolást a Moody’s Investors Service, a brit gazdaság továbbra is gyenge növekedési kilátásaira hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítője péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi „Aaa”-ról egy fokozattal „Aa1”-re rontotta Nagy-Britannia hazai és külső szuverén kötvénykötelezettséginek osztályzatát.
Nagy-Britannia 35 év után vesztette el elit adósbesorolását, ugyanis 1978 óta mindegyik nagy hitelminősítő az „Aaa/AAA” szinten tartotta nyilván a brit államadósságot.
A Moody’s a pénteken megadott új, egy fokozattal alacsonyabb osztályzat kilátását az eddigi negatívról stabilra javította, vagyis a következő 12-18 hónapra levette napirendről a brit államadós-osztályzat további leminősítését.
A brit adósbesorolásra azonban a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings továbbra is negatív kilátást tart érvényben, vagyis e cégek esetében változatlanul valós kockázat Nagy-Britannia leminősítése. Legutóbb, december közepén az S&P rontotta negatívra az addigi stabilról Nagy-Britannia – e cég módszertanában „AAA”-val jelölt – lehetséges legjobb államadós-osztályzatának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit államadósság-ráta az évtized közepéig emelkedik, és csak utána kezd majd stabilizálódni.
A Moody’s a péntek éjjel bejelentett brit leminősítést hasonló érvekkel indokolta. A cég közölte: várakozása szerint a lanyha brit gazdasági aktivitással jellemzett időszak az évtized második feléig eltart, és ez kihívásokat támaszt a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció államháztartási konszolidációs programjának végrehajtása elé.
A hitelminősítő véleménye szerint ebben a gyenge növekedési környezetben a konszolidációs program jócskán átnyúlik majd a 2015-ös választásokkal kezdődő következő parlamenti időszakra.
A Moody’s a leminősítés fő okai között említette azt a véleményét is, hogy a magas és emelkedő adósságteher miatt romlik a brit közfinanszírozási rendszer sokkelviselő kapacitása, és valószínűtlen, hogy ez a folyamat 2016 előtt megfordulna.
A hitelminősítő indoklása szerint a brit gazdaság eddigi kilábalási folyamata jóval lassabb – és valószínűleg a továbbiakban is lassabb ütemű marad – az 1970-es, az 1980-as és az 1990-es évek recessziói utáni fellendüléseknél.
Mindezek alapján a Moody’s előrejelzése most már az, hogy Nagy-Britannia bruttó államadósság-rátája a hazai össztermék (GDP) 96 százalékát valamivel meghaladó szinten tetőzik 2016-ban. A hitelminősítői korábban azzal számolt, hogy a brit közadósság-ráta már a 2014-2015-ös pénzügyi évtől csökkenésnek indul.
A brit leminősítéssel az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság veszítette el lehetséges legjobb államadós-besorolását, és a nagy EU-tagállamok közül már csak Németországnak van mindhárom hitelminősítőnél „Aaa/AAA” szuverén osztályzata. Franciaországtól a Moody’s és a Standard & Poor’s tavaly megvonta ezt az elit besorolást.
Az S&P ráadásul 2011-ben a világ legnagyobb gazdaságától, az Egyesült Államoktól is megvonta az „AAA” államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt a besorolását 1941-ben megadta.
A világ vezető gazdasági erőcentrumait sújtó gyors ütemű hitelminősítési eróziót illusztrálta a JP Morgan néhány hete összeállított helyzetértékelése.
A globális befektetési szolgáltató csoport átfogó felmérésében kimutatta, hogy 2007-ben, a pénzügyi válság elhatalmasodása előtt a világgazdaság összteljesítményének csaknem 50 százalékát „Aaa/AAA” besorolással és stabil osztályzati kilátással ellátott országok adták, jelenleg azonban a globális GDP-értéken belül már alig 15 százalék azoknak a szuverén adósoknak a súlya, amelyekre a két legnagyobb nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s e lehetséges legjobb besorolást tartja érvényben.
Londoni pénzügyi elemzők a brit gazdaság állapota miatt jó ideje tartottak a brit adósosztályzat leminősítésétől, tekintettel arra, hogy Nagy-Britanniát öt éven belül immár a harmadik recesszió fenyegeti.
A brit statisztikai hivatal január végén ismertetett előzetes becslése szerint a tavalyi negyedik negyedévben a brit GDP-érték 0,3 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben. A visszaesés sokkal meredekebb volt a vártnál, mivel az előzetes elemzői konszenzus 0,1 százalékos GDP-mínuszt valószínűsített a tavalyi utolsó három hónapra.
Ha az idei első negyedévben is negatív lesz a GDP-adat, akkor a brit gazdaság technikailag ismét recesszióba kerül.
Az előző, 2008-2009-es recesszió az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. Az akkori visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték.
Nagy-Britannia két év elteltével ismét recesszióba került, mivel 2011 utolsó, valamint 2012 első és második negyedében is csökkent a brit hazai össztermék.
Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászainak kimutatása szerint a brit GDP 2012 végén még mindig 2,3 százalékkal elmaradt a globális pénzügyi válság előtti utolsó teljes naptári évben, 2007-ben mért értéktől, vagyis a brit gazdaság teljesítménye öt évvel a válság kibontakozása után sem érte el a recesszió előtti szintet. (MTI)

2013.02.19. 02:44  Héthónapi mélyponton a font.

 

 

 

 

Scroll To Top