Megkezdődtek az első EP-választások Horvátországban

Horvátországban megkezdődtek vasárnap az első európai parlamenti választások, amelyen 28 listán 336 jelölt indult az országnak járó 12 képviselői helyért.

A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este 7 óráig lesznek nyitva. A választói jegyzékben összesen 3 740 951 név szerepel, közülük 2243 határon túli szavazó. A külképviseleteken már szombaton lehetett voksolni. Az EP-választáson egész Horvátország egyetlen választókerületnek számít, a bejutási küszöb öt százalék.
A mintegy 4,3 milliós lélekszámú Horvátország képviselői július elsején, az ország hivatalos EU-csatlakozása után foglalhatják el helyeiket az Európai Parlamentben, de csak alig egy évre. A jövő év tavaszán tartják ugyanis az Európai Unióban a soros EP-választásokat.
Fél méter széles szavazólapon szerepel a 28 listán induló 336 jelölt neve, listánként 12. A szavazók listára voksolnak, ugyanakkor bekarikázhatják a választott listán szereplő valamelyik jelölt nevét is, előnyben részesítve ezáltal a listán szereplő többi jelölttel szemben. Az ilyen jellegű, úgynevezett preferált szavazást először alkalmazzák Horvátországban.
Az összesen 28 jelöltlista közül 27 pártlista – ebből 19 önálló, 8 koalíciós – egy pedig az úgynevezett választói csoport listája.
Az előzetes vélemények szerint három lista számíthat sikerre. A kormányzó balközép „Kukurikú-koalíció” a regionális Isztriai Demokrata Gyűlés (IDS) nélkül indult a választásokon, de a szociáldemokrata pártnak (SDP), a néppártnak (HNS) és a nyugdíjasok pártjának (HSU) közös listája közvélemény-kutatások szerint így is hat mandátum megszerzésére esélyes. A Kukurikú-koalíció egyébként arról az Abbázia (Opatija) környéki étteremről kapta a nevét, ahol a 2011-es választásokat megelőzően az összefogásról megállapodtak a részes pártok.
A ellenzéki, jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) listája, – amelyen egy-egy jelöltet a szélsőjobboldali starcevicevi jogpárt (HSP AS), illetve egy parlamenten kívüli nyugdíjaspárt (Blok umirovljenici zajedno – BUZ) indított – az előrejelzés szerint öt helyet szerezhet meg. A maradék egy képviselői szék a szintén parlamenti ellenzékben politizáló baloldali dolgozók pártját (Hrvatski laburisti – stranka rada) illetheti meg. (MTI)

Scroll To Top