Megerősítette Svájc „Aaa” adósosztályzatát a Moody’s

Megerősítette Svájc államkötvény-kötelezettségeinek lehetséges legjobb, „Aaa” besorolását stabil kilátással a Moody’s Investors Service, a kivételesen erőteljes svájci pénzügyi és gazdasági alapmutatókkal indokolva a döntést.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja a csütörtök éjjel Londonban bejelentett megerősítés indoklásában kiemelte, hogy a svájci kormány pénzügyi ereje rendkívüli, és a költségvetési fegyelem fenntartását széles politikai konszenzus támasztja alá.
Emellett Svájc gazdasága is rendkívül erőteljes, nyitott és sokszínű, magas átlagjövedelemmel. A svájci gazdaság e jellemzői várhatóan hosszú távon is fennmaradnak – áll a Moody’s elemzésében.
Az „Aaa” besorolás és a stabil kilátás megerősítésének fő tényezői között van a Moody’s azon várakozása, hogy a svájci közfinanszírozási rendszer még a világ többi, „Aaa” besorolású szuverén adósához mérve is egészséges marad. A kormány szükség esetén minden további nélkül hozzáfér a finanszírozási forrásokhoz, a tavalyi államháztartási egyenleg pedig a hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékának megfelelő többletet mutatott, jelezve, hogy a svájci kormány még a vártnál gyengébb tavalyi növekedési környezetben is képes volt a költségvetési célok túlteljesítésére.
Ezek az eredmények mutatják, hogy a svájci gazdaság mennyire ellenálló a térség más országaiban jelentkező kihívásokkal szemben, és jelzik Svájc befektetői menedékként betöltött státusát is – áll a Moody’s londoni elemzésében.
A hitelminősítő kiemeli emellett, hogy a svájci gazdaságban hosszú ideje hagyományosan alacsony az infláció, és az ország erőteljes nettó külső hitelezői pozícióban van.
Jóllehet a svájci frank ereje a jelenlegi (euróövezeti) válság környezetében gondokat okozott az exportőröknek, azonban a svájci jegybank politikája, amely korlátozta a frank erősödését, adósminőségi szempontból összességében kedvező, annak ellenére is, hogy hosszú távon inflációs kockázatot jelent.
A Moody’s kiemeli azt is, hogy a svájci gazdaság a globális pénzügyi válságot és az euróövezeti adósságválságot is a közfinanszírozás mérőszámainak és a gazdaság középtávú növekedési potenciáljának romlása nélkül vészelte át. (MTI)

Scroll To Top