Matolcsy György a BIS rendszeres jegybankelnöki találkozóján vesz részt

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank új elnöke a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) rendszeres bázeli találkozóján vesz részt március 10-11-én – közölte az MNB hétfőn.

A BIS honlapján közzétett tájékoztató szerint a szervezet tagállamainak jegybankelnökei kéthavonta tartanak tanácskozást, ahol a világgazdaság és a pénzpiacok helyzetéről, illetve a jegybanki politikákról folytatnak eszmecserét.
Az MNB elnöke megfigyelői státusszal vesz részt a találkozón, amelyre – a jegybank közleménye szerint –  „a világ vezető jegybankelnökei kapnak meghívást”. Az MNB egyben arról tájékoztatott, hogy az ülés felépítése lehetőséget teremt a kötetlen információcserére a világ vezető jegybankelnökeivel, valamint az ülésre meghívott gazdasági szakemberekkel, vezetőkkel.
A Nemzetközi Fizetések Bankja a legrégebbi nemzetközi pénzügyi szervezet, melyet eredetileg a német jóvátételi kötelezettségeket rendező Young-terv pénzügyi lebonyolítására hoztak létre 1930-ban, részvénytársasági formában, Bázelben, Svájcban. A Magyar Nemzeti Bank az alapítás éve óta részvényese az intézménynek.(MTI)

Scroll To Top