Matolcsy: 2012-ben mintegy 1,5 százalékkal esett a GDP

Az aszály, az elmaradt uniós beruházások, a fogyasztáscsökkenés és a bankok forráskivonása miatt 1,5 százalék körüli gazdasági visszaesést hozott az elmúlt év – írta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban rendszeresen megjelenő tárcájában, csütörtökön.

A miniszter szerint négy ok miatt fordult újból recesszióba tavaly a magyar gazdaság. Úgy fogalmazott: “közel 1 százaléknyi GDP ment el az aszály miatt, közel 500 milliárd forint tervezett uniós forrás nem került beruházásra, a 3 százalék körüli fogyasztáscsökkenés szűkülő belső piacot hozott, és több ezermilliárd forint hitelforrást vont ki a zömében külföldi tulajdonú bankrendszer a magyar gazdaságból”.
Matolcsy György azonban hangsúlyozta: ha e négy tényező megfordul 2013-ban, akkor bekövetkezik a várt növekedési fordulat Magyarországon. Kifejtette: a növekedési fordulat beruházási és fogyasztási fordulatból állhat össze. Mint írta: “a három német autógyár és a beszállítók termelési felfutása, 1500 milliárd forint uniós pénz gazdaságba történő befektetése, a rezsiköltségek csökkenése révén bővülő szabadon elkölthető családi jövedelem elhalasztott fogyasztásra költése, valamint az élénkülő hitelezés hozhatnak fordulatot”.
Leszögezte: “szerencse is kell hozzá, hogy ne legyen újból aszály és jól teljesítsen a német gazdaság”.
Írásában a miniszter úgy foglalta össze, hogy “az ország eddigi megújítása, a munkahelyvédelmi akcióterv, a szabad vállalkozási zónák, a teljessé váló egykulcsos adó többletjövedelme, a csökkenő rezsi, az emelkedő reálminimálbér és nyugdíj együtt teszi lehetővé, hogy 2013 a gyarapodás éve legyen Magyarország számára”.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) február 14-én közli az előző évi GDP-változásra vonatkozó előzetes becslését. (MTI)

2013.02.07. 10:55 Elemzők: 1,5-2,2 százalékkal eshetett vissza 2012 végén a GDP az ipari termelési adatok alapján

 

 

 

 

 

 

Scroll To Top